Menu Zoek

Bespaar energiegebruik op MacBook

energiebesparingsmodus-macbook

Doe langer met de batterij van de MacBook. Zet de Energiebesparingsmodus aan.

Op MacBooks vanaf 2016 zit sinds de komst van macOS 12 Monterey de Energiebesparingsmodus. De functie zorgt ervoor dat de MacBook minder energie gebruikt en de batterij daardoor langer werkt.

Als de Energiebesparingsmodus staat ingeschakeld, maakt de MacBook allerlei keuzes om het energieverbruik te beperken. De computer stelt prioriteiten en richt zich op een hoofdtaak. Andere apps zijn dan niet actief op de achtergrond. Daarnaast wordt het scherm minder helder. De processor gaat in spaarstand en de capaciteit wordt minder. Een bijkomend voordeel daarvan is dat de processor ook minder gekoeld hoeft te worden. Hierdoor is de MacBook stiller.

Volg de onderstaande stappen om de modus aan te zetten. Wilt u op een later moment weer gebruikmaken van de volle capaciteit? Zet de modus dan weer op dezelfde manier uit.

 • Klik linksboven op het Apple-logo.
 • Klik op Systeemvoorkeuren.
 • Klik op Batterij.
 • Klik in het linkermenu op Batterij.
 • Zet een vinkje voor Energiebesparingsmodus.
 • Wilt u ook energie besparen als de MacBook in de oplader zit? Klik dan in het linkermenu op Lichtnetadapter.
 • Zet ook hier een vinkje voor Energiebesparingsmodus.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.