Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 1 juli 2023

Coronaregels op vakantie en bij uitjes

vakantie corona x250 Ondanks corona toch op vakantie of eropuit in eigen land? Een tripje plannen is lastig met overal verschillende coronaregels. Want waar gelden welke regels?

Ieder land en elke publieke plek houdt er zijn eigen coronamaatregelen op na. Dat maakt het verwarrend om voorbereidingen te treffen voor een vakantie of uitje. Is een plek wel open? Is het verplicht een mondkapje te dragen? Of moet ik bijvoorbeeld een coronavrij-verklaring hebben als ik een land binnenkom? We verzamelen de reiswijzers waar u deze informatie kunt vinden.

Voor uitjes in Nederland heeft de ANWB een Reiswijzer opgesteld. Hierin is informatie opgenomen over bijvoorbeeld campings, musea, attractieparken en dierentuinen in Nederland.

  • Ga naar de ANWB Reiswijzer Nederland.
  • Onder een inleidende tekst staat een lange tabel met faciliteiten waarover de ANWB informatie verzamelt. Soms staat de informatie in deze tabel, soms moet is er een apart overzicht voor gemaakt. Klik of tik in dat geval op Bekijk het overzicht om de informatie te bekijken.

Bovenaan elk overzicht staat de datum waarop de informatie voor het laatst bijgewerkt is. Hebt u het idee dat de informatie verouderd is, ga dan naar de eigen website van een betreffende locatie.

De ANWB houdt ook bij wat de voorwaarden zijn voor een bezoek aan een EU-land.

  • Ga naar de ANWB Reiswijzer Europa.
  • Onder een inleidende tekst worden recente veranderingen van coronamaatregelen in Europa vermeld. Onder ‘Status per vakantieland’ staan de verschillende reisadviezen uitgesplitst. Er staat bij wat de beperkingen van het reisadvies zijn. Daaronder worden de landen genoemd waarvoor het betreffende reisadvies geldt. Klik of tik op een land voor preciezere informatie.

Een nieuwe pagina opent. Hierop worden de algemene richtlijnen en reisbeperkingen beschreven. Net als wat voor faciliteiten geopend of gesloten zijn en of het dragen van een mondkapje verplicht is. Let altijd goed op de datum waarop de informatie voor het laatst bewerkt is. Hebt u het idee dat de informatie verouderd is, raadpleeg dan naar de informatie van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Voor alle landen ter wereld is er een officieel reisadvies, opgesteld door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Informatie over beperkingen door het coronavirus worden hier ook in verwerkt. Veel gedetailleerde informatie over waar een mondkapje verplicht is, of welke toeristische attracties open zijn, wordt echter niet gegeven. Lees in de tip ‘Controleer het reisadvies van Buitenlandse Zaken’ hoe u het meest recente reisadvies voor een land controleert. Dit kan via een speciale app of via de website.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.