Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 1 juli 2023

Dataverbruik, wat is dat eigenlijk?

wat is dataverbruik

Als het gaat over mobiel internetten, valt de term dataverbruik vaak. Maar wat zijn data en wat is dataverbruik nu eigenlijk precies?

Data is een term uit het Engels. Het betekent ‘gegevens’. In de wereld van computers zijn data de basisgegevens waaruit alle bestanden en onderdelen van de computer zijn opgebouwd. Mensen hebben cellen met chromosomen en dergelijke. Digitale gegevens bestaan in de kern uit eentjes en nulletjes die bepalen hoe een computer, tablet of smartphone zich gedraagt.

Al die eentjes en nulletjes nemen ruimte in. Om bijvoorbeeld een website te openen, moet de hele website via de internetverbinding naar de telefoon worden verzonden. Een website is dan een klein onderdeel, maar een video van tien minuten is weer heel wat groter. De eenheid voor data via internet is bijvoorbeeld MB (megabyte) en GB (gigagybte).

Bij een mobiel internetabonnement krijgt u meestal een bepaalde hoeveelheid GB per maand die u mag verbruiken. Hoe snel dit op is, hangt af van wat u allemaal doet met de telefoon of tablet als u op het mobiele internet zit. Even iets opzoeken via Google gebruikt weinig data. Een lange video op YouTube bekijken, verbruikt meer MB’s.

Via de website van uw mobiele internetprovider zoekt u op hoeveel data u deze maand al hebt verbruikt. Er zijn ook apps die dit kunnen bijhouden. Smartphones hebben er vaak zelf ook een functie voor.

Handig om te weten: e-mailen en internetten verbruiken weinig MB’s per uur. Video’s kijken via YouTube of Netflix gebruiken heel erg veel MB’s. Veel Netflix-programma’s zijn te downloaden via de wifi-verbinding. Dus als u onderweg iets wilt bekijken, is dat een goede optie.

Hebt u een abonnement met een bescheiden hoeveelheid data? Let er dan goed op dat u de limiet niet overschrijdt. Buiten de bundel betaalt u vaak per MB en dan kan het geldbedrag flink oplopen. Let ook goed op als u in het buitenland bent. Landen binnen de EU vallen binnen uw databundel, maar in bijvoorbeeld Amerika of Azië betaalt u via de provider ook per verbruikte MB.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.