Menu Zoek

De resultatenpagina van Google

google reseultaten Zoekt u iets in Google, maar zijn de zoekresultaten onduidelijk? Leer de verschillende onderdelen van de resultatenpagina herkennen.

Toen Google startte met zijn zoekmachine was deze revolutionair, omdat het er zo eenvoudig en rustig uit zag. De pagina was leeg en wit met in het midden de zoekbalk. Ook de resultatenpagina was heel rustig. Wit en leeg, op de zoekresultaten na. Inmiddels is de resultatenpagina wat uitgebreider. Hieronder bespreken we welke onderdelen erop terug kunnen komen.

Voordat de zoekmachine een resultatenpagina toont, moet er eerst een zoekopdracht gegeven zijn. Hoe dat moet en meer informatie over handig zoeken met Google is te vinden in de artikelen 'Gericht zoeken met Google' en 'Behendig zoeken met Google'.

Google probeert steeds meer om al informatie te geven zonder dat u zoekresultaten hoeft aan te klikken. We bespreken hieronder een aantal onderdelen die u tegen kunt komen. Die zijn niet altijd hetzelfde omdat de zoekmachine bij iedere zoekopdracht andere resultaten toont.

Een vast onderdeel in de zoekmachine is een balk bovenin met het Google-logo, de zoekbalk en een aantal tabbladen. Standaard staat het tabblad 'Alle' open. Hier krijgt u alle soorten informatie (foto, film, nieuwsberichten) bij elkaar te zien. Klik op Shopping, Afbeeldingen, Maps, Video's of Meer > Nieuws/Boeken/Vluchten/Financieel als u op zoek bent naar specifieke resultaten.

Steeds vaker zijn de eerste paar zoekresultaten van de resultatenpagina advertenties. Lees hier hoe u advertenties onderscheidt van zoekresultaten.

Soms staat er in een blok rechts van de zoekresultaten al wat informatie. Dit noemt Google 'de kenniskaart'. Hierin staat de belangrijkste informatie over een onderwerp. Zoek bijvoorbeeld eens naar 'Elvis Presley'. U ziet dat Google een handje helpt door daar informatie te bundelen die online beschikbaar is over Elvis.

Resultatenpagina_Google_ElvisPresley

Soms staat tussen de zoekresultaten al informatie over het onderwerp waar u naar zocht. Google laat dan een deel van de informatie die een website bevat al zien. Dit kan van alles zijn. U kunt het bijvoorbeeld tegenkomen als u zoekt wanneer een bepaalde film in de bioscoop draait, of wat de openingstijden van een winkel zijn. Hier staat dan een kader omheen. Voor verdere informatie klikt u op de link in het kader.

google featured snippet voorbeeld

Onderaan de zoekresultaten staan suggesties die de zoekopdracht verder verfijnen. Klik op een van deze suggesties om de zoekresultaten voor deze woorden te zien.

Resultatenpagina_Google_GerelateerdeZoekopdrachten_ElvisPresley

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.