Menu Zoek

Donkere modus op Android-apparaten

donkere modus Het scherm van een Android-telefoon of tablet geeft minder licht in de zogeheten donkere modus. Dat is minder vermoeiend voor de ogen.

Wanneer er weinig omgevingslicht is, kan het scherm van de tablet of smartphone te fel zijn voor de ogen. Met vermoeidheid tot gevolg. Zelfs met de helderheid van het scherm op minimaal. De donkere modus schiet te hulp in zo’n geval. Die draait het zwart en wit op het scherm in feite om. Zo ziet u witte tekst op een zwarte achtergrond. En dus niet meer zwarte tekst op een witte achtergrond. Dat is minder vermoeiend voor de ogen.

Schakel zo de donkere modus in op een apparaat met Android 14:

 • Open de app Instellingen.
 • Tik op Display.
 • Tik op Donker.

Is de omgeving weer licht genoeg of bent u uitgekeken op de donkere modus? Volg dezelfde stappen om weer terug te schakelen naar normaal. Tik bij de laatste stap dan op Licht in plaats van 'Donker'.

Een andere snelle manier om de donkere modus in te schakelen is de volgende:

 • Open het snelmenu door van bovenaan het scherm naar beneden te vegen.
 • Veeg in dit menu nogmaals van boven naar beneden om het hele menu te zien.
 • Klik op het icoon van een maan met daarnaast de tekst 'Donkere stand'.

Volg dezelfde stappen nogmaals om de modus uit te schakelen.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.