Menu Zoek

E-books op de iPad zetten

e-book op de ipad

Zet e-books op de iPad en lees favoriete boeken waar en wanneer u dat wilt.

U hebt een e-book gedownload. Maar hoe kunt u dit nu lezen? Apple heeft hier de app Boeken voor (Engels: Books). Open een gedownload e-boek in de app. Maar een e-book downloaden en lezen kan ook via andere apps. In dit artikel geven we uitleg over verschillende opties.

De app Boeken is te downloaden via de App Store. Hebt u een e-book gedownload met het bestandsformaat .pdf of .epub? Dan kan dit eenvoudig op de iPad worden gezet. De meeste e-boeken hebben dit bestandsformaat.

Zet zo een e-boek in de app Boeken op de iPad:

 • E-mail het bestand naar uzelf, op een e-mailadres dat u ontvangt op de iPad. Stuur het boekbestand mee als bijlage bij de mail.
 • Pak nu de iPad en open de mail.
 • Tik op Tik voor download om het bestand te downloaden. Het bestand wordt gedownload. Ziet u dit niet staan? Dan is het bestand automatisch gedownload.
 • Tik op het bestand.
 • Tik rechtsboven op het deel-pictogram.
 • Tik op Boeken.

De app Boeken opent. Het nieuwe boek opent direct en u kunt beginnen met lezen. Het boek is voortaan te vinden in het gedeelte 'Bibliotheek' van de app Boeken.

Vanuit de Boeken-app kunnen e-boeken niet worden verplaatst naar andere programma's. Wilt u een e-boek in een ander programma lezen, dan moet u het vanuit de mail in die app zetten. Bewaar de mail met het gedownloade e-book dus goed.

Binnen de app Boeken is het ook mogelijk om e-boeken te kopen. Het gedoe met overzetten naar de iPad, hebt u dan niet. Dit gaat zo:

 • Tik in het linkerdeelvenster op Book Store (Engels voor boekwinkel). Breng dit venster eventueel in beeld door vanaf de linkerrand over het scherm te vegen.
 • Tik op Doorzoek categorieën.
 • Tik op het genre dat u graag leest, zoals Fictie en Literatuur of Detectives en thrillers.
 • Blader door de nieuw uitgebrachte boeken. Tik eventueel op Bekijk alles.
 • Tik op een cover om de samenvatting te lezen. Tik rechts bovenin op het kruisje om terug te gaan naar het overzicht. Of tik op Koop [prijs] om het e-boek aan te schaffen.
 • Om een boek aan te schaffen tikt u nogmaals op Koop.
 • Voer het wachtwoord van uw Apple-ID in en tik op Log in.
 • U betaalt met het betaalmiddel dat is gekoppeld aan uw Apple ID.

Het e-book wordt gedownload. Het is vanaf nu te vinden in de app Boeken in het onderdeel Bibliotheek.

Er zijn verschillende gratis en betaalde diensten om e-boeken mee te lezen op de iPad. We noemen er hier een paar:

Kobo is een dienst van Bol.com en Kobo. Download de app en maak een account aan. Registreren met een bestaand Bol.com-account kan ook. Open gedownloade e-boeken met Kobo op dezelfde manier als hierboven beschreven voor de Boeken-app. Een e-boek aanschaffen in de Kobo-app kan ook.

Bookchoice heeft een ander concept: elke maand worden hier 8 boeken digitaal uitgebracht. U leest ze via de app op de iPad, via de pc of de e-reader. Een abonnement kost 3,99 euro per maand en is de eerste maand gratis. Ook bij Bookchoice maakt u eerst een account aan. Download daarna de e-boeken vanuit het account en leest ze op de iPad.

De Vakantiebieb biedt mensen in de vakantieperiode gratis e-boeken aan via hun app. Dit is gratis, maar de boeken zijn alleen tijdens de zomervakantie beschikbaar.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.