Menu Zoek

E-books op de iPad zetten

e-book op de ipad

Zet e-books op de iPad en lees waar en wanneer u dat wilt uw favoriete boeken.

U hebt een e-book gedownload. Maar hoe kunt u dit nu lezen? Apple heeft hier een app voor: Boeken (Engels: Books). In deze app plaatst u e-books die u eerst hebt gedownload. Maar een e-book downloaden en lezen kan ook via andere apps. In dit artikel geven we uitleg over verschillende opties.

De app Boeken is te downloaden via de App Store. Hebt u een e-book gedownload met het bestandsformaat .pdf of .epub? Dan kan dit eenvoudig op de iPad worden gezet. De meeste e-books hebben dit bestandsformaat.

Zet zo een e-book in de app Boeken op de iPad:

 • E-mail het bestand naar uzelf, op een e-mailadres dat u ontvangt op de iPad. Dit kan het handigst vanaf een pc of een laptop.
 • Stuur het boekbestand mee als bijlage bij de mail.
 • Pak nu de iPad en open de mail.
 • Tik op Tik voor download om het bestand te downloaden. Het bestand wordt gedownload.
 • Tik op het bestand.
 • Een venster verschijnt. Blader in de bovenste rij naar rechts.
 • Tik op Kopieer naar Boeken of Boeken.

De app Boeken opent. Het nieuwe boek opent direct en u kunt beginnen met lezen. Het boek is voortaan te vinden in het gedeelte 'Bibliotheek' van de app Boeken.

Een e-book dat in de app Boeken staat, kan vanuit die app niet worden verplaatst naar andere programma's om e-books te lezen. Wilt u het e-book in een andere programma lezen, zoals de apps verderop in dit artikel? Dan moet u het vanuit de mail in die app zetten. Bewaar de mail met het gedownloade e-book dus goed.

Binnen de app Boeken is het ook mogelijk om e-books te kopen. Dit gaat zo:

 • Tik onderin de balk op Book Store (Engels voor boekwinkel).
 • Tik op Doorzoek categorieën.
 • Tik op het genre waarin u boeken wilt zoeken, zoals Fictie en Literatuur of Detectives en thrillers.
 • Blader door de nieuwe releases of veeg van onder naar boven en tik onderin op Bekijk alles.
 • Tik op de cover van een e-book om een samenvatting te lezen. Tik rechts bovenin op het kruisje om terug te gaan naar het overzicht of tik op Koop om het e-book aan te schaffen. De prijs van het e-book staat in het kader met Koop.
 • Betalen met Apple Pay, dat gekoppeld is aan uw Apple ID.

Het e-book wordt gedownload. Het is vanaf nu te vinden in de app Boeken in het onderdeel Bibliotheek.

Er zijn verschillende gratis en betaalde diensten om e-books te lezen op de iPad. We noemen er hier een paar:

Kobo Plus is een dienst van Kobo en Bol.com. Download de Kobo-app in de App Store en maak een account aan. Koop daarna via Bol.com een e-book. Dit wordt direct opgeslagen in de Kobo-app. Maar ook in de Kobo-app zelf kunt u e-books kopen. Een abonnement op Kobo Plus is niet gratis: de eerste maand probeert u de dienst kosteloos. Daarna kost het abonnement 12,99 euro per maand voor digitale boeken en luisterboeken.

Bookchoice heeft een ander concept: elke maand worden hier 8 boeken digitaal uitgebracht. U leest ze via de app op de iPad, via de pc of de e-reader. Een abonnement kost 3,99 euro per maand. Ook bij Bookchoice maakt u eerst een account aan. Daarna downloadt u de e-books vanuit uw account en leest ze op de iPad.

De Vakantiebieb biedt mensen in de vakantieperiode gratis e-books aan via hun app. Dit is gratis, maar de boeken zijn alleen tijdens de zomervakantie beschikbaar. De app Thuisbieb doet hetzelfde, maar biedt ook buiten de vakanties tientallen gratis boeken aan in verschillende genres. Gebruikers hoeven geen lid te zijn van de bibliotheek om de boeken te lezen.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.