SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Haal de bezem door automatisch startende programma’s

Haal de bezem door de automatisch startende apps

Starten er bij het aanzetten van de pc allerlei programma's op zonder dat u dat wilt? Zorg dan dat ze voortaan niet meer tegelijk starten met Windows 10.

Met Windows 10 starten er vaak op de achtergrond allerlei programma's op. Van sommige is dat handig, zoals de virusscanner of Dropbox/OneDrive. Van andere programma's, zoals iTunes of Spotify, is dat vaak helemaal niet nodig. Die start u zelf wel als u ze nodig hebt.

Opstartinstellingen wijzigen

Geef in Windows 10 via Instellingen aan welke programma's mogen starten als de pc wordt aangezet.

 • Klik op de Startknop.
 • Klik op Instellingen, het pictogram met het tandwiel.
 • Klik op Apps.
 • Klik in het linkerrijtje op Opstarten.
 • Rechts staan allemaal apps met een beschrijving en een schuifknop. Is de schuifknop blauw en staat er 'Aan' naast? Dan start de app of het programma tegelijk met Windows 10. Er staat ook een melding bij over de mate van invloed op de computer. Veel invloed betekent dat het programma de snelheid van de pc meer hindert dan weinig invloed.
 • Bekijk de apps stuk voor stuk. Weet u niet wat iets precies is? Zoek de naam van de melding dan op via Google. 
 • Hebt u een app gevonden die start terwijl u dat niet nodig vindt? Klik rechts van de app op de blauwe schuifknop. De schuifknop wordt wit, en erbij komt 'Uit' te staan. De app zal niet meer tegelijk starten met Windows 10.
 • Is er iets uitgeschakeld wat wel aan had moeten blijven? Doorloop dan deze stappen, en klik op het witte schuifje rechts van een app. De schuifknop wordt blauw en de app is weer ingeschakeld.

Wie online diensten gebruikt zoals OneDrive, Dropbox of iCloud, kan bijbehorende apps beter niet uitschakelen. Ze kunnen dan hun werk niet goed meer doen.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.  

Hoe werkt het? 
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:  

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.

De koppeling verbreken 
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken: 

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van  Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
 • Google+: Als u op de Google+-knop hebt geklikt, wordt deze rood. Klik nogmaals op de knop om de koppeling te verbreken. 
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.