Menu Zoek

Harde schijf gecrasht, wat nu?

harde schijff x250

Voor alle harde schijven geldt dat het niet de vraag is of, maar wanneer ze kapotgaan. Wees voorbereid op een crash.

Harde schijven zijn mechanische apparaten. Dat geldt voor zowel de externe schijf die u met uw pc verbindt, als de ingebouwde schijven. In de behuizing schuilen schijfjes die wel wat weg hebben van cd-schijfjes. Deze worden gelezen door een kop. Vergelijk die kop met de naald van een platenspeler van vroeger. De kop en de schijfjes kunnen kapotgaan, bijvoorbeeld door veelvuldig stoten. De harde schijf is dan gecrasht. Maar vaak is het nog mogelijk gegevens van de schijf te halen. En een hele nieuwe computer is ook niet altijd nodig. Voldoet de rest nog prima, dan kunt u een nieuwe harde schijf laten plaatsen.

Maar allereerst: voorkomen is beter dan genezen. Maak daarom altijd een back-up van uw belangrijke gegevens en dierbare foto's. Als u een reservekopie hebt van alle digitale informatie die voor u belangrijk is, kan een crash u eigenlijk niet raken. Op onze site vindt u tal van artikelen en tips over het maken van back-ups.

Wie een back-ip maakt, hoeft zich eigenlijk niet te bekommeren om herstelopties waarvan de kans van slagen onduidelijk is. Maar mocht het toch noodzakelijk zijn gegevens van een gecrashte harde schijf te halen: dit kunt u niet zelf. Bij een crash van de harde schijf (intern of extern) is de schijf fysiek kapot. Maar experts kunnen in zo'n geval nog steeds gegevens van een schijf halen. Dat is natuurlijk niet gratis. Eén van de bedrijven gespecialiseerd in dataherstel is Digirec Data Recovery. Zij werken met 'no cure no pay', dus u betaalt alleen als het hen lukt data van uw schijf te redden.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.