Menu Zoek

Helderheid scherm Android-apparaat aanpassen

helderheid_android-apparaat-aanpassen

Is het scherm van uw Android-apparaat niet goed te zien? Verander de helderheid en maak het scherm lichter of donkerder.

Soms is het scherm op de telefoon of tablet niet goed te zien. Bijvoorbeeld als u op het strand zit in het zonnetje. Of juist thuis als u 's avonds op de bank zit en een film kijkt. Het is dan handig om de helderheid van het scherm aan te passen. Zet die bijvoorbeeld wanneer u in een lichte omgeving bent op volle sterkte. Of juist wat lager als het donker is en het licht storend is voor uw ogen. Het apparaat kan de helderheid automatisch aanpassen. Of verander 'm makkelijk zelf op elk moment van de dag.

Pas zo de helderheid van het scherm snel aan:

 • Veeg vanaf de bovenkant van het scherm naar beneden om de snelle instellingen zichtbaar te maken.
 • Bovenaan staat een balkje om de helderheid aan te passen. Veeg over deze balk naar links (minder helder) of rechts (helderder).
 • Veeg van onder naar boven om de snelle instellingen te sluiten.

Android-apparaten kunnen ook zelf de helderheid van het scherm aanpassen aan het licht in de omgeving. Het scherm wordt dan automatisch lichter of donkerder. Zet zo de functie aan als deze niet standaard aanstaat:

 • Tik op Instellingen.
 • Tik op Display (hier kan ook 'Scherm' of 'Weergave' staan).
 • Tik eventueel op Adaptieve helderheid.
 • Sleep het schuifje naast 'Aanpasbare helderheid' of 'Adaptieve helderheid' naar rechts om de functie aan te zetten.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.