Menu Zoek

Help, ik krijg phishing via sms!

sms-phishing(1)

Phishing via e-mail kent u ondertussen. Maar ook sms'jes kunnen nep zijn. Trap er niet in!

Phishing via sms is sinds de komst van WhatsApp minder populair. Maar omdat sms'jes veiliger en betrouwbaarder lijken dan WhatsApp-berichten, gebruiken cybercriminelen ze toch nog wel eens.

Vaak sturen criminelen een tekstbericht met daarin een link. In het bericht staat een oproep om gegevens in te vullen of geld over te maken. Wie op de link tikt, komt uit bij een webpagina. Daar moet iemand gegevens invullen of geld overmaken. De sms en de webpagina lijken van een betrouwbare organisatie. Bijvoorbeeld van een bank, provider of overheidsinstantie. In werkelijkheid is de hele website nep. Hij is nagebouwd om te lijken op de echte site. Wie erop ingaat is de klos. De gegevens of het geld komen in handen van de criminelen.

Voorbeeld sms-phishing

We maken het niet ingewikkelder dan het is. Een bank of overheidsinstantie vraagt nooit om via sms inlog- of betaalgegevens in te vullen. Ook vragen ze nooit per sms om geld over te maken. Krijgt u zo'n sms'je, dan is het foute boel!

Een phishing sms openen en lezen is ongevaarlijk. Maar klik niet op een link. Vul nooit uw gegevens in en maak nooit geld over. Negeer het sms'je. Niet per se nodig, maar als het u geruststelt: gooi de sms weg en blokkeer de afzender.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.