Menu Zoek

Help, ik krijg foute sms'jes!

sms-phishing

Phishing via e-mail kent u ondertussen. Maar ook sms'jes kunnen nep zijn. Trap er niet in!

Phishing via sms is niet nieuw. Maar de laatste tijd komt het steeds vaker voor. Door alle aandacht voor nepmails zijn gebruikers op hun hoede als ze mails binnenkrijgen. Maar een sms'je lijkt veilig en betrouwbaar. Dat is het zeker niet altijd.

Hoe phishing via sms werkt

Criminelen sturen een tekstbericht met daarin een link. Plus een oproep om gegevens in te vullen of geld over te maken. Wie op de link tikt, komt uit bij een webpagina. Daar kunnen de gegevens worden ingevuld of kan het geld worden overgemaakt. De sms en de webpagina lijken afkomstig van een betrouwbare instantie. Bijvoorbeeld van ING of een andere bank, de Belastingdienst, het CJIB, Ziggo of een andere provider. Maar in werkelijkheid is de hele boel nep. Wie erop ingaat is de klos. De gegevens of het geld komen in handen van de criminelen.

sms-voorbeeld-phishing

Phishing via sms herkennen

We maken het niet ingewikkelder dan het is. Instellingen zullen u nooit via sms vragen uw inlog- of betaalgegevens in te vullen. En natuurlijk vragen ze niet in een sms'je of u geld wilt overmaken. Krijgt u zo'n sms'je, dan is het foute boel! Simpel zat.

Wat te doen met ontvangen sms'jes

Een sms openen en lezen is ongevaarlijk. Ook een tik op een link is ongevaarlijk. Maar doe niets met de webpagina die wordt geopend. Vul nooit uw gegevens in en maak nooit geld over. Negeer het sms'je. Niet per se nodig, maar als het u geruststelt: gooi de sms weg en blokkeer de afzender.

Wat is sms ook alweer?

Een sms'je is een tekstberichtje dat binnenkomt op de telefoon. De opkomst van de populaire berichtenapp WhatsApp betekende de nekslag voor sms'jes. Iedereen met een smartphone kon via WhatsApp gratis berichten, foto's en filmpjes delen waar dat via sms geld kostte. Toch zijn sms'jes niet helemaal uitgestorven. Niemand kijkt vreemd op wanneer er een sms binnenkomt. En daar maken criminelen gebruik van.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.