Help, ik krijg phishing via sms!

Artikel

Phishing via e-mail kent u ondertussen. Maar ook sms'jes kunnen nep zijn. Trap er niet in!

Niveau:
Eenvoudig
Waardering:
4,5 / 5 (6 stemmen)
SeniorWeb
SeniorWeb
Gewijzigd op 12 jul 2023

Hoe phishing via sms werkt

Phishing phishing Engelse term voor een vorm van internetfraude, waarbij wordt gehengeld naar persoonlijke informatie. Criminelen maken bijvoorbeeld de website van een vertrouwde bank of webwinkel na, lokken mensen via een e-mailbericht naar deze website en verleiden ze om hun inloggegevens in te vullen. Vervolgens maken ze misbruik van de verkregen gegevens. via sms   SMS Een tekstbericht dat eigenaren van een mobiele telefoon naar elkaar kunnen sturen. Door de komst van de smartphone hebben chatprogramma's zoals WhatsApp het sturen van SMS-berichten voor een groot deel vervangen. is sinds de komst van WhatsApp WhatsApp App voor smartphone, tablet en computer waarmee gebruikers gratis berichten (appjes) naar elkaar kunnen sturen. Ze kunnen chatten, bellen, videobellen en bestanden (zoals foto's en video's) uitwisselen. Hiervoor is een internetverbinding nodig. minder populair. Maar omdat sms'jes veiliger en betrouwbaarder lijken dan WhatsApp-berichten, gebruiken cybercriminelen ze toch nog wel eens. 

Vaak sturen criminelen een tekstbericht met daarin een link. In het bericht staat een oproep om gegevens in te vullen of geld over te maken. Wie op de link tikt, komt uit bij een webpagina. Daar moet iemand gegevens invullen of geld overmaken. De sms en de webpagina lijken van een betrouwbare organisatie. Bijvoorbeeld van een bank, provider of overheidsinstantie. In werkelijkheid is de hele website nep. Hij is nagebouwd om te lijken op de echte site. Wie erop ingaat is de klos. De gegevens of het geld komen in handen van de criminelen.

Voorbeeld sms-phishing

Phishing via sms herkennen

We maken het niet ingewikkelder dan het is. Een bank of overheidsinstantie vraagt nooit om via sms inlog- of betaalgegevens in te vullen. Ook vragen ze nooit per sms om geld over te maken. Krijgt u zo'n sms'je, dan is het foute boel!

Wat te doen met phishing sms'jes

Een phishing sms openen en lezen is ongevaarlijk. Maar klik niet op een link. Vul nooit uw gegevens in en maak nooit geld over. Negeer het sms'je. Niet per se nodig, maar als het u geruststelt: gooi de sms weg en blokkeer de afzender.

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Bekijk meer artikelen met de categorie:

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven