U bent hier: Home Tips & Uitleg Onderwerp Internet Artikel

Herken de hoax

Artikel

Via internet, sociale media en e-mail doen veel vreemde verhalen de ronde. Flauwekul, maar soms niet zo onschuldig.

Niveau:
Eenvoudig
Waardering:
4,5 / 5 (6 stemmen)
SeniorWeb
SeniorWeb
Gewijzigd op 25 jan 2023

Nep verhalen

Een hoax (uitgesproken als: hooks) is een Engels woord met twee betekenissen. De eerste is: verzonnen verhalen die bedoeld zijn om andere mensen te foppen. De tweede betekenis is die van een nepwaarschuwing. Dus een (mail)bericht om u ergens voor te waarschuwen. Dat kan van alles zijn. Vaak heeft het met misdaad en fraude te maken. U wordt met klem opgeroepen het bericht door te sturen naar iedereen die u kent. Zo verspreiden zulke verhalen zich snel.

Hoax voorbeelden

Het kunnen onschuldige nepverhalen zijn, zoals het verhaal over een trein vol goud. Maar sommige hoaxes zijn bedoeld om mensen te benadelen of bang te maken. Denk aan het verhaal dat dove mensen/Roemenen/asielzoekers bij tankstations sleutelhangers uitdelen. Daarin zou een gps-chip zitten waarmee de locatie van uw huis gevonden wordt. Inbrekers kunnen dan hun slag slaan. Of over criminelen die eieren gooien tegen de voorruiten van auto's om de inzittende te beroven als die langs de weg stopt om het schoon te maken. Enge verhalen, maar niks van waar.

De hoax herkennen

Een algemeen advies is om goed op te letten zodra iemand u via een mail of een bericht op sociale media zoals Facebook oproept om een waarschuwing of een opmerkelijk verhaal door te sturen. Of als u wordt verzocht zelf het verhaal op uw tijdlijn op Facebook te plaatsen. Bijvoorbeeld dat mensen hun privacy op Facebook kunnen waarborgen met een bepaalde verklaring op hun tijdlijn. Dat is onzin die u niet verder wilt verspreiden! Het best zoekt u eerst op of het verhaal wel klopt.

Dat kan door bijvoorbeeld op Google wat trefwoorden in te tikken. In bovenstaand voorbeeld typt u bijvoorbeeld ´privacy verklaring facebook´ in op Google. U vindt dan meteen wat sites die aangeven dat het een hoax is. Ook is het verstandig om meerdere bronnen te raadplegen, die betrouwbaar zijn. Denk aan officiële instanties en serieuze nieuwsmedia.

Inhoudsopgave
Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Bekijk meer artikelen met de categorie:

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven