Menu Zoek

Herken de hoax

hoax herkennen x250

Via internet, sociale media en e-mail doen veel vreemde verhalen de ronde. Flauwekul, maar soms niet zo onschuldig.

Een hoax (uitgesproken als: hooks) is een Engels woord met twee betekenissen. De eerste is: verzonnen verhalen die bedoeld zijn om andere mensen te foppen. De tweede betekenis is die van een nepwaarschuwing. Dus een (mail)bericht om u ergens voor te waarschuwen. Dat kan van alles zijn. Vaak heeft het met misdaad en fraude te maken. U wordt met klem opgeroepen het bericht door te sturen naar iedereen die u kent. Zo verspreiden zulke verhalen zich snel.

Het kunnen onschuldige nepverhalen zijn, zoals het verhaal over een trein vol goud. Maar sommige hoaxes zijn bedoeld om mensen te benadelen of bang te maken. Denk aan het verhaal dat dove mensen/Roemenen/asielzoekers bij tankstations sleutelhangers uitdelen. Daarin zou een gps-chip zitten waarmee de locatie van uw huis gevonden wordt. Inbrekers kunnen dan hun slag slaan. Of over criminelen die eieren gooien tegen de voorruiten van auto's om de inzittende te beroven als die langs de weg stopt om het schoon te maken. Enge verhalen, maar niks van waar.

Een algemeen advies is om goed op te letten zodra iemand u via een mail of een bericht op sociale media zoals Facebook oproept om een waarschuwing of een opmerkelijk verhaal door te sturen. Of als u wordt verzocht zelf het verhaal op uw tijdlijn op Facebook te plaatsen. Bijvoorbeeld dat mensen hun privacy op Facebook kunnen waarborgen met een bepaalde verklaring op hun tijdlijn. Dat is onzin die u niet verder wilt verspreiden! Het best zoekt u eerst op of het verhaal wel klopt.

Dat kan door bijvoorbeeld op Google wat trefwoorden in te tikken. In bovenstaand voorbeeld typt u bijvoorbeeld ´privacy verklaring facebook´ in op Google. U vindt dan meteen wat sites die aangeven dat het een hoax is. Ook is het verstandig om meerdere bronnen te raadplegen, die betrouwbaar zijn. Denk aan officiële instanties en serieuze nieuwsmedia.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.