Menu Zoek

Herken nepmails met één blik op de url

phishing herkennen aan url 250x

Twijfel of een e-mail phishing is? Soms is alleen een blik op de url al genoeg om te weten dat u beter niet op een link kunt klikken.

Criminelen hengelen naar uw gegevens. Ze zijn dol op uw inlogcodes voor internetbankieren en DigiD of de gegevens van uw bankpas of creditcard. Als lokaas gebruiken ze een e-mailbericht, in de hoop dat u een link in de mail aanklikt en vervolgens uw code invoert. Dit wordt 'phishing' genoemd.

Phishing-berichten zien er steeds echter uit. Door de komst van ChatGPT kunnen de teksten in mails nog echter klinken. Phishing-berichten zijn zo steeds steeds moeilijker te herkennen. Maar daar is een handig foefje voor. U controleert - zonder op de links in de mail te klikken! - waar de links in de mail heen verwijzen. Als ze naar een bekende website verwijzen is de mail echt. Als ze naar een onbekend adres gaan is het phishing. Hierbij moet wel gezegd worden dat links in nieuwsbrieven van bedrijven er soms anders uit kunnen zien. Zo begint de link in de nieuwsbrief van SeniorWeb met https://mailing.seniorweb.nl. Dat komt door het mailsysteem. Het is dus ook goed om altijd naar het doel van een e-mail te kijken. Hoeft u nergens op te klikken of wordt er niet gevraagd gegevens in te vullen? Dan is het waarschijnlijk een betrouwbare e-mail.

Zowel in alle soorten e-mailprogramma's als bij webmail via de browser is snel te zien of een link echt is.

  • Open het e-mailbericht waarvan u vermoedt dat het phishing is.
  • Beweeg de muisaanwijzer over een link in het bericht. Klik dus niet op de link!
  • Het volledige adres waar de link naar verwijst verschijnt. Het hangt van het programma of de browser af waar het adres staat. Dat kan in een apart blokje zijn of onderaan het venster. In het voorbeeldplaatje hieronder begint dat adres met https://www.facebook.com. We kunnen op de website van Facebook zien dat Facebook inderdaad het adres www.facebook.com heeft. Deze link is dus echt.

Phishing herkennen aan nep link

In het vervolg kunt u zo controleren of de links in een e-mail naar betrouwbare pagina's op internet verwijzen. U kunt op de website van de instantie of bank bekijken hoe het webadres eruit hoort te zien. Een adres van bijvoorbeeld ABN Amro begint met 'https://www.abnamro.nl'.

Het controleren van de url is een handige en snelle truc. Natuurlijk zijn er meer punten waarop u kunt letten. Soms herkent u phishing meteen aan de spelfouten of een rare aanhef. Bekijk de checklist in het artikel 'Alles wat u moet weten over phishing'.

Blijft u twijfelen aan de echtheid van een e-mail? Klik dan niet op een link in het bericht. Neem contact op met de bank of instantie. Of surf zelf naar de pagina van de bank of instantie en log in zoals u dat altijd doet. SeniorWeb-leden kunnen verdachte mails sturen naar de SeniorWeb Phishingchecker. U hoort uiterlijk de volgende werkdag of het een phishingmail is of niet.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.