Menu Zoek

Het privacy dashboard van Microsoft

privacy Welke informatie verzamelt Microsoft over u? Via het privacy dashboard kunt u die informatie inzien en wissen, zoals de zoekgeschiedenis in Bing.

Het privacy dashboard (Engels voor privacy instrumentenbord) geeft een overzicht van data die verschillende Microsoft-diensten verzamelen. Denk aan informatie als welke apps u gebruikt en hoe, welke zoekopdrachten u geeft en waar u zich op dat moment bevindt. Via het dashboard kunt u de verzamelde gegevens bekijken en wissen.

Het dashboard regelt zaken met betrekking tot Microsoft-diensten. Wie de browser Edge en zoekmachine Bing niet gebruikt, heeft weinig te zoeken in het privacy dashboard. Voor de volledigheid leggen we uit hoe het dashboard werkt.

  • Surf naar https://account.microsoft.com/privacy
  • Log in, indien u nog niet bent aangemeld.
    • Klik op Aanmelden om in te loggen.
    • Vul het e-mailadres in van het Microsoft-account.
    • Klik op Volgende.
    • Vul het wachtwoord in en klik op Aanmelden.

De pagina 'Privacy' verschijnt. Deze pagina is onderverdeeld in een aantal blokken. Als u omlaag scrol ziet u:

  • Browsegeschiedenis
    Dit is alleen relevant voor gebruikers van de browser Edge. Wilt u uw surfgeschiedenis uit de browser verwijderen? Klik op Browsegeschiedenis weergeven en wissen > Browsegeschiedenis wissen > Wissen.
  • Zoekgeschiedenis
    Dit is alleen relevant voor gebruikers van zoekmachine Bing. Wilt u uw zoekgeschiedenis wissen? Klik op Zoekgeschiedenis weergeven en wissen > Activiteit wissen > Wissen.
  • Locatieactiviteit
    Niet relevant voor wie locatiegegevens in Windows 10 zelf heeft uitgezet. Worden de locatiegegevens opgeslagen, dan kunt u deze verwijderen. Klik op Locatieactiviteit wissen > Activiteit wissen > Wissen.
  • Spraakactiviteit
    Dit is alleen relevant wanneer u weleens spraakopdrachten gebruikt. Klik op Spraakactiviteit weergeven en wissen > Activiteit wissen > Wissen.
  • Media-activiteit
    Microsoft onthoudt welke films of tv-programma's u kijkt via een Microsoft-app of -service, zoals Microsoft Film en TV. Verwijder de kijkgeschiedenis met een klik op Media-activiteit weergeven en wissen > Activiteit wissen > Wissen.
  • Gegevens over activiteiten in producten en services
    Gebruikt u een app of service van Microsoft, zoals zoekmachine Bing of clouddienst OneDrive, dan onthoudt het bedrijf welke apps of services u gebruikt en hoe. Verwijder de activiteit door te klikken op Activiteiten in apps en services weergeven en wissen > Activiteit wissen > Wissen.
  • Gegevens over de prestaties van producten en services
    Microsoft slaat ook gegevens op over of de producten goed werken als u ze gebruikt. Wis eventueel deze gegevens via De gegevens over prestaties van producten en services wissen > Activiteit wissen > Wissen.
  • Notitieblok van Cortana
    Cortana, de slimme assistent van Microsoft, is nog niet actief in Nederland. Dus deze optie is niet relevant.
  • LinkedIn
    Als het Microsoft-account aan LinkedIn gekoppeld is, deelt Microsoft sommige accountgegevens met LinkedIn, en andersom. Denk aan de agenda- en contactgegevens. Controleer of de accounts gekoppeld zijn. Klik op LinkedInverbindingsinstellingen weergeven. Klik op Aanmelden en log in bij LinkedIn. Onder 'Partners en services' staat 'Microsoft'.
  • Gezondheidsactiviteit
    Alleen relevant voor wie Microsoft Health gebruikt.

Onder alle blokken staat 'Overige privacyinstellingen'. Hier worden een aantal privacy zaken opgesomd die u elders regelt. Zoals op een apparaat waarop Windows 10 is geïnstalleerd. Laat ze hier daarom met rust.

Wilt u ook de privacy-instellingen van Windows 10 instellen? Lees daar alles over in het artikel 'Privacy-instellingen nalopen na update'.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.