Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 14 oktober 2021

Informatie opzoeken via Wikipedia

opzoeken via wikipedia

Wilt u iets weten over een persoon, gebeurtenis, voorwerp of dier? Grote kans dat er uitgebreide informatie staat in de online encyclopedie Wikipedia.

Wikipidia bestaat al bijna twintig jaar; twee Amerikaanse vrienden begonnen de site in 2001. Ze wilden een wiki beginnen: een project waarbij iedereen de inhoud kan aanpassen en aanvullen. De naam Wikipedia is een samentrekking van 'wiki' en 'encyclopedia', het Engelse woord voor encyclopedie.

De site van Wikepedia is vanaf het begin interactief: iedereen die dat wil, kan een artikel aanmaken of een bestaand gedeelte aanpassen, bijvoorbeeld als er iets staat wat niet klopt. De bijdragen komen allemaal van vrijwilligers die elkaar controleren. Dat systeem werkt goed: de informatie op Wikipedia is betrouwbaar. Als iemand iets geks toevoegt, halen de vrijwilligers het snel offline. De site is internationaal, Nederland staat ongeveer op de zesde plek van landen met de meeste artikelen in de eigen taal.

Er zijn verschillende manieren om een artikel te vinden op Wikipedia. Heel handig is om Google in te zetten. Bij zoekopdrachten als ‘hoe groot is de maan’ op Google, komen de eerste resultaten vaak van Wikipedia. Ook de blokjes met informatie rechtsboven de zoekresultaten zijn vaak van Wikipedia. Google zet in die blokjes altijd de informatie die het best aansluit bij de vraag. Typt u een zoekwoord of vraag met het woord ‘wiki’ erbij, dan helpt Google u op weg naar het best passende artikel op Wikipedia. Heel veel mensen zoeken op die manier.

Wikipedia via Google

U kunt natuurlijk direct op de website van Wikipedia zoeken naar een onderwerp.

 • Ga naar de site van Wikipedia.
 • Typ in de zoekbalk rechtsboven een of meerdere woorden.
 • Klik op het vergrootglas of druk op de Enter-toets.

U komt terecht op de gezochte pagina of krijgt een aantal keuzes te zien. Wie bijvoorbeeld ‘cavia’ opzoekt, moet daarna kiezen of hij het huisdier bedoelt, het gelijknamige plaatsje in Spanje, een filmhuis of een spellenmaker met dezelfde naam. Hierna leidt de site u naar de gewenste informatiepagina.

Wiki heeft ook een eigen app. De app is gratis. Er zijn ook betaalde apps met bijna dezelfde naam als Wikipedia, maar die moet u niet hebben.

Bij de eerste keer starten, krijgt u een rondleiding door de app. Zo staat er dat er een onderdeel is met gebeurtenissen op deze dag, maar dan in een jaar uit de geschiedenis. En er is een tabblad met bezienswaardigheden bij u in de buurt. De app bepaalt automatisch welke taal u waarschijnlijk wilt gebruiken. Maar als dat niet klopt, past u het aan naar een van de beschikbare 280 talen. De app heeft een zoekbalk, met daaronder de meest gelezen artikelen in het Nederlands. Vaak zijn dit mensen of gebeurtenissen die in het nieuws zijn.

Onderin staan de tabbladen:

 • ‘Verkennen’ is de startpagina met de zoekbalk. Rechtsboven staat een tandwiel. Dit knopje brengt u naar de instellingen van de app. Hier vindt u allerlei opties om de app wat meer naar uw zin in te stellen. Ook bepaalt u hier of u meldingen wilt krijgen en wat uw leesvoorkeuren zijn. Sluit de instellingen door te tikken op het kruisje rechtsboven.
 • ‘Plaatsen’ heeft uw toestemming nodig om uw locatie te gebruiken. Geeft u die, dan ziet u op een kaart groene bolletjes die aangeven dat Wikipedia informatie heeft over die plek. Tik op een bolletje om er meer over te lezen.
 • ‘Opgeslagen’ is de plek waar u artikelen die u opslaat, later nog eens kunt lezen.
 • ‘Geschiedenis’ is een overzicht van de pagina’s die u via de Wikipedia-app opzocht.
 • ‘Zoeken’ biedt u nogmaals toegang tot een zoekbalk.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.