Menu Zoek

Kijk uit met webwinkels

webshop_kijk-uit

Mensen in Nederland bestellen graag hun cadeautjes online in een webwinkel. Maar let altijd goed op voordat u op ‘Bestellen’ klikt.

Gemak dient de mens. Vooral voor wie een volle agenda heeft. Online winkelen kan tussen de bedrijven door en met een beetje goed zoeken, vindt u de origineelste cadeaus. Maar let wel op voordat u een aankoop doet. Controleer of u te maken hebt met een betrouwbare webwinkel en ken uw rechten.

Zijn de aanbiedingen te mooi om waar te zijn? Misschien hebt u wel te maken met een nepwebshop. Soms worden bestaande webwinkels nagebouwd. U denkt bijvoorbeeld dat u bij BCC webwinkelt, maar dat is dan helemaal niet zo. De naam is wel verwerkt in het webadres (bijvoorbeeld BCC-almere.com), maar de website is helemaal niet van BCC, maar van oplichters. Vaak zijn deze webshops maar heel kort online. Een paar tips zodat u niet het winkelwagentje vult bij een nepshop:

  • Ga naar de zoekmachine en zoek op de naam en url van de webshop. Wat voor ervaringen leest u, hoelang bestaat de webshop al? Kunt u niks vinden, dan is dat verdacht.
  • Ga na of de webwinkel een keurmerk heeft en doe dit op de website van het keurmerk zelf. Verderop leest u daar meer over.

Kies voor achteraf betalen om zeker te zijn dat u niet betaalt voor een pakketje dat nooit aankomt. Een deel van het bedrag (50%) achteraf betalen mag, webwinkels zijn daartoe wettelijk verplicht. Is (deels) achteraf betalen niet mogelijk, bestel dan ook niet. U kunt te maken hebben met een oplichter. Betaalt u via PayPal of creditcard en ontvangt u uw bestelling niet, dan kunt u het aankoopbedrag terug ontvangen. Lees hier meer over in het artikel 'Betalen op internet'.

Kijk of de webwinkel een keurmerk heeft. Doe dat op de website van Thuiswinkel Waarborg of Webshop Keurmerk. Een logo van het keurmerk bij de webshop zelf zegt niks. Iedereen kan een plaatje op zijn site zetten. Lees hoe u controleert of een winkel is aangesloten bij een keurmerk ik de tip 'Hoe controleer ik een webwinkelkeurmerk'.

Stuurt u een pakket binnen de wettelijke bedenktijd van veertien dagen terug, dan hebt u recht op het volgende:

  • Binnen twee weken ontvangt u het aankoopbedrag terug.
  • Stuurt u een bestelling in zijn geheel terug, dan hoeft u ook de bezorgkosten waarmee het pakket bij u thuis is afgeleverd, niet te betalen.

U leest meer op de website van de Consumentenbond.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.