Menu Zoek

Letters in Windows groter maken

letters in windows vergroten

Is informatie in Windows moeilijk leesbaar? Maak de tekst op het beeldscherm groter.

In Windows 10 en 11 hebben letters in programma's, apps en Windows zelf standaard een vaste grootte. Sommigen vinden die prettig, terwijl voor anderen de tekst lastig leesbaar is. Het groter maken van de letters is dan een optie. Dat hoeft niet meer met de hand in bijvoorbeeld Word, Excel en verschillende browsers apart. Via de Instellingen kunt u de tekengrootte overal in één keer aanpassen.

Verander zo de grootte van letters in Windows 10 en 11:

 • Klik op de Startknop > Instellingen (het pictogram van het tandwiel).
 • Klik op Toegankelijkheid.
 • Klik in Windows 10 op Beeldscherm. Klik in Windows 11 op Tekengrootte.
 • Klik bij 'Tekst groter maken' (Windows 10) of 'Tekengrootte' (Windows 11) op het blauwe schuifje.
 • Sleep het schuifje naar rechts om de tekst groter te maken.
 • De voorbeeldtekst laat zien hoe groot de letters worden. Klik op Toepassen.

De wijzigingen gaan direct in. De lettergrootte terugzetten naar de originele grootte? Versleep het schuifje naar 100% en klik op Toepassen.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.