Menu Zoek

Makkelijker dubbelklikken op Mac

dubbelklikken-mac_muis-250_thumb

Moeite met dubbelklikken op de Mac? Pas de dubbelkliksnelheid van de muis of de trackpad eenvoudig aan.

De hoeveelheid tijd tussen twee muisklikken (de dubbelkliksnelheid) bepaalt voor een groot deel hoe fijn een muis werkt. Staat de snelheid te hoog, dan moet u erg snel achter elkaar klikken voor een ‘dubbelklik’. Dat kan onhandig zijn. Maar andersom is ook niet fijn. Stel dat u een beetje trilt. Dan ziet de Mac deze trilling soms als een dubbelklik. Gelukkig is de tijd tussen twee klikken van een dubbelklik gemakkelijk aan te passen.

Instellen van de dubbelkliksnelheid gaat via de algemene toegankelijkheidsvoorkeuren. Dit kan ook de dubbeltik op het ingebouwde trackpad van een laptop zijn.

 • Klik linksboven op het Apple-logo.
 • Klik op Systeeminstellingen.
 • Klik op Toegankelijkheid.
 • Klik op Aanwijzerbediening.
 • Klik ergens op de lijn achter 'Dubbelklik-interval' tussen de schildpad en de haas.
 • De dubbelkliksnelheid is nu aangepast. Wat voor u de ideale snelheid is, zult u moeten uitproberen. Sluit het venster door linksboven op het rode kruisje te klikken.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.