Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Muis aansluiten op de computer

3006-muis-tip(1)

U hebt een pc of een laptop en wilt daar een muis op aansluiten. Hoe moet dat?

Muizen zijn er grofweg in twee varianten: met een snoer en draadloos. Muizen met een snoer krijgen hun stroom vanuit de computer via het kabeltje. Ook de instructies van en naar de computer gaan via het snoer. Draadloze muizen werken doorgaans op een batterij en communiceren draadloos met een computer, meestal via het zogeheten bluetooth-signaal. Afhankelijk van het type muis, sluit u hem op een bepaalde manier aan op de computer voordat u hem kunt gebruiken.

Vroeger kreeg u bij een muis met een snoer een installatie-cd-rom. Dat komt tegenwoordig niet veel meer voor. Dat komt doordat Windows steeds slimmer is geworden en vrijwel alle muizen uit zichzelf herkent. Na het uitpakken vouwt u het snoer uit en stopt de usb-aansluiting in een van de usb-poorten van uw computer. Binnen enkele seconden herkent Windows de muis en kunt u ermee aan de slag.

Bijzondere muizen met speciale functies hebben soms wat extra aandacht nodig. Via de website van de fabrikant is bijvoorbeeld een stuurprogramma te downloaden die de extra functies toevoegt aan de muis. Als dat nodig is, staat dat in de handleiding of op de verpakking.

Draadloze muizen zijn iets lastiger om aan te sluiten, maar in het gebruik kunnen ze heel handig zijn. U hoeft namelijk geen rekening te houden met een snoer of de lengte daarvan. Draadloze muizen werken op batterijen. U dient de batterij dus voor gebruik in het batterijvakje te doen op de juiste manier. Vergeet ook niet om de aan/uit-schakelaar aan te zetten voor gebruik. Doorgaans zit deze aan de onderkant van de muis. Na gebruik zet u de muis uit om de batterij te sparen.

Maar hoe verbindt u de muis dan met de computer? Doorgaans wordt er een ontvanger meegeleverd. Deze stopt u in een van de vrije usb-poorten van de computer. Vaak zal de muis na korte tijd herkend worden en meteen kunnen worden gebruikt. In andere gevallen dient u eerst een programma te installeren vanaf de site van de producent. Instructies hiervoor horen op de verpakking of in een bijgeleverde handleiding te staan.

Soms moeten er knopjes op de muis en/of de ontvanger worden ingedrukt om verbinding te maken. Instructies daarvoor zouden op de verpakking moeten staan. Neem bij twijfel contact op met de klantenservice van de fabrikant van de muis.

Mocht de muis na een tijdje niet meer goed werken, dan kan het zijn dat de batterijen op zijn.

In Windows 10 zit een menu waarin u de instellingen van de muis kunt aanpassen. Bijvoorbeeld om de bewegingen van de muisaanwijzer sneller of langzamer te maken. Of om de muisaanwijzer een andere vorm te geven. Zo opent u dit menu:

  • Klik op de knop Starten.
  • Klik op Instellingen (het pictogram met het tandwiel).
  • Klik op Apparaten.
  • Klik links op Muis.

In dit menu past u verschillende instellingen aan. Voor meer opties, klikt u rechts in beeld op Extra muisopties. Een nieuw venster opent met verschillende tabbladen. Daarop vindt u de opties voor onder meer de snelheid en muisaanwijzer.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.