Menu Zoek

Nooit meer onbewust Caps Lock of Scroll Lock aanzetten

geluid-bij-wisseltoets-inschakelen

Gedachteloos de wisseltoetsen Caps Lock, Num Lock en Scroll Lock inschakelen, hoeft niet meer. Stel in dat Windows 10 piept bij het indrukken van deze toetsen.

Caps Lock, Num Lock en Scroll Lock zijn zogenaamde wisseltoetsen. Elke computergebruiker zet ze weleens per ongeluk aan of uit via het toetsenbord. Erg onhandig, omdat de computer dan ineens iets anders doet dan verwacht. Overkomt het u vaak? Stel dan in dat Windows 10 op dat moment een geluidje maakt.

Caps Lock (de)activeert trouwens het typen in hoofdletters en Num Lock zet het numerieke gedeelte rechts van het toetsenbord aan of uit. Scroll Lock wordt niet vaak meer gebruikt. Scrol hiermee in bijvoorbeeld Excel naar beneden zonder de actieve cel te verlaten.

Geluid afspelen bij inschakelen wisseltoetsen

 • Klik op de Startknop.
 • Klik op het pictogram van het tandwiel Pictogram tandwiel voor instellingen.
 • Het instellingenmenu opent. Klik op Toegankelijkheid.
 • Klik in het linkermenu onder 'Interactie' op Toetsenbord.
 • Onder 'Wisseltoetsen gebruiken' staat een schuifje. Klik hierop als erachter 'Uit' staat.
  Geluid bij wisseltoetsen inschakelen

Het schuifje wordt blauw en erachter verschijnt het woord 'Aan'. Voortaan klinkt er een hoog piepje als een wisseltoets aan wordt gezet en een iets lagere toon bij het uitzetten. Daarvoor moet het geluid van de computer natuurlijk wel aanstaan.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.