Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 1 augustus 2022

Online leren over Nederlandse geschiedenis

leren over de geschiedenis van nederland (1)

Alles weten over de geschiedenis van Nederland? NPO Kennis heeft online een mooie collectie met allerlei verhalen over ons land.

Leren over de geschiedenis van Nederland kan op allerlei manieren. De televisieserie Het verhaal van Nederland is nu een groot succes. Presentator Daan Schuurmans geeft hierin geschiedenisles. Naar aanleiding van de serie heeft NPO Kennis een uitgebreide website online gezet, met daarin achtergrondinformatie over het programma, beknopte videoseries over andere onderwerpen en langere artikelen. Maar ook met unieke video's van verschillende omroepen. Ze hebben allemaal één ding gemeen: de geschiedenis van Nederland staat centraal, maar dan overzichtelijk gebundeld. Hier leest u bijvoorbeeld over wie de Neanderthalers waren, hoe de spoorwegen ontstonden en waarom Oranje de kleur is van ons land.

  • Open een webbrowser en surf naar de collectie van NPO Kennis.
  • Scrol naar beneden om de diverse geschiedenisonderwerpen te zien.
  • Een onderwerp met de tag 'longread' bevat veel informatie. Hier krijgt u een uitgebreide uitleg over het onderwerp, met meerdere teksten en video's.
  • Artikelen met de tag 'Story' zijn te vergelijken met mooi vormgegeven presentaties. Deze brengen een verhaal in de vorm van een soort tijdlijn in beeld. Maar wel op een beknopte manier, dus weinig tekst afgewisseld met video.
  • Tik op een blok om het artikel te openen.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.