Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Opgeslagen wachtwoorden wissen

wachtwoorden wissen x250

Automatisch inloggen omdat de browser het wachtwoord onthoudt, is makkelijk. Maar het is niet altijd verstandig.

Elke keer als u inlogt op een nieuwe site, vraagt het internetprogramma of het het wachtwoord moet onthouden. Dat is handig, want een volgende keer logt u dan automatisch in of zoekt u de wachtwoorden op. Maar een ander kan dan net zo makkelijk inloggen. Klik dus op 'Nee' als u niet de enige gebruiker van de computer bent. Maar wat als u wachtwoorden tot nu toe wel liet onthouden? Dan kunt u die gegevens wissen. Zorg dat u alle wachtwoorden zelf wel weet, anders wordt een volgende keer inloggen lastig.

  • Open Chrome.
  • Klik rechtsboven op het pictogram 'Google Chrome aanpassen en beheren'. Dat zijn de drie puntjes.
  • Klik op Instellingen.
  • Klink links op Privacy beveiliging.
  • Klik op Browsegegevens wissen.
  • Klik op het tabblad Geavanceerd.
  • In het nieuwe venster staat een rijtje met zaken die verwijderd kunnen worden. Zet een vinkje voor Wachtwoorden en andere inloggegevens en haal desgewenst de vinkjes voor de andere opties weg.
  • Klik op Gegevens wissen.
  • Open Edge.
  • Klik rechtsboven op het pictogram 'Instellingen en meer'. Dat zijn de drie puntjes.
  • Klik op Instellingen.
  • Klik indien nodig in de linkerkolom op Profielen.
  • Klik op Wachtwoorden.
  • Onder 'Opgeslagen wachtwoorden' staan alle websites waarbij u na het inloggen toestemming hebt gegeven om het wachtwoord te onthouden. Klik achter een site op het pictogram van drie puntjes > Verwijderen.
  • Herhaal dit voor (alle) andere sites.

Automatisch aanmelden uitschakelen

Geef zo aan dat Edge helemaal niet meer aanbiedt wachtwoorden op te slaan:

  • Klik rechtsboven op het pictogram 'Instellingen en meer'. Dat zijn de drie puntjes.
  • Klik op Instellingen.
  • Klik indien nodig in de linkerkolom op Profielen.
  • Klik op Wachtwoorden.
  • Klik achter 'Automatisch aanmelden' op het blauwe schuifje. Deze wordt grijs en de functie is uitgeschakeld.
  • Open Firefox.
  • Klik rechtsboven op het pictogram 'Toepassingsmenu openen'. Dat zijn de drie streepjes.
  • Klik op Opties.
  • Klik links op het tabblad Privacy en beveiliging.
  • Scrol omlaag en klik onder 'Aanmeldingen en wachtwoorden' op Opgeslagen Aanmeldingen.

    Automatische wachtwoorden wissen Firefox

  • Klik rechtsboven op het pictogram van drie puntjes > Alle aanmeldingen verwijderen.
  • Zet een vinkje bij Ja, deze aanmeldingen verwijderen.
  • Klik op Verwijderen.

Verwijder zo de wachtwoorden die ooit opgeslagen zijn door Safari:

  • Open Safari.
  • Klik in het menu op Safari > Voorkeuren.
  • Klik in het venster dat verschijnt bovenin op Wachtwoorden.
  • Er verschijnt een lijst met sites waarvoor Safari ooit een wachtwoord heeft opgeslagen. Klik een (of meerdere) sites aan en klik onderin op Verwijder.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.