Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Privacy-instellingen van Facebook

privacy fb

Wat weet Facebook over zijn gebruikers? Bekijk welke informatie Facebook van andere apps en sites ontvangt en wis eventueel de opgeslagen gegevens.

Misschien herkent u het wel: u bekijkt in de Zalando-app een leuke jas. Later die dag opent u Facebook en wat verschijnt er? Een advertentie over die jas. Dit kan omdat Facebook van andere apps en websites informatie krijgt over wat mensen online doen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan welke sites en apps mensen bezoeken, naar welke dingen is gezocht, informatie over aankopen en bij welke diensten een persoon met zijn Facebookgegevens inlogt.

Facebook verzamelt deze informatie niet zelf, maar andere bedrijven delen de gegevens met het bedrijf. De gedeelde informatie wordt vervolgens gebruikt om onder andere relevante advertenties weer te geven. Wilt u dit niet? Bekijk en wis de opgeslagen gegevens of stel in dat Facebook in de toekomst deze informatie niet gebruikt.

Bekijk en wis de gegevens die andere apps en sites met Facebook delen als volgt via de Facebook-app:

  • Open de app Facebook.
  • Tik rechtsboven op het pictogram met de drie liggende streepjes Facebook instellingen app.
  • Tik op Instellingen en privacy > Instellingen.
  • Tik onder 'Je Facebook-gegevens' op Activiteit buiten Facebook.
  • Tik op Je activiteiten buiten Facebook beheren.
  • Typ uw wachtwoord en tik op Verzenden.
  • Een lijst met apps en sites die informatie delen met Facebook verschijnt.
  • Tik op Geschiedenis wissen > Geschiedenis wissen om alle opgeslagen informatie te verwijderen.

Er worden minder relevante advertenties getoond. Facebook weet namelijk niet meer welke sites en apps u hebt bezocht. Wel blijft u evenveel reclames zien.

Bekijk en wis de gegevens die apps en sites aan Facebook doorgeven als volgt via de website:

  • Ga naar facebook.com en log in.
  • Klik rechtsboven op het driehoekje.
  • Klik op Instellingen en privacy > Instellingen.
  • Klik links op Je Facebook-gegevens.
  • Klik op Activiteiten buiten Facebook.
  • Klik rechts op Je activiteit buiten Facebook beheren.

    Wis informatie van derden die Facebook verzamelt

  • Typ uw wachtwoord en klik op Doorgaan.
  • Klik indien nodig nogmaals rechts op Je activiteit buiten Facebook beheren.
  • Een overzicht met alle apps en websites die activiteiten delen met Facebook opent.
    • Klik eventueel op een app of site om te zien welke informatie gedeeld wordt met Facebook. Klik op Activiteitsdetails downloaden voor een volledig overzicht.
  • Klik bovenaan de pagina op Geschiedenis wissen > Geschiedenis wissen om alle opgeslagen informatie te verwijderen.

Facebook weet niet meer welke websites u hebt bezocht. Hierdoor worden minder relevante advertenties getoond. Wel blijft het aantal reclames dat u ziet, gelijk.

Wilt u dat Facebook geen gegevens van andere apps en sites opslaat? Schakel de functie dan uit. De al opslagen informatie wordt dan automatisch verwijderd. Doe dit zo:

  • Open de app Facebook.
  • Tik rechtsboven op het pictogram met de drie liggende streepjes Activiteiten buiten Facebook voortaan uitzetten.
  • Tik op Instellingen en privacy > Instellingen.
  • Tik onder 'Je Facebook-gegevens' op Activiteit buiten Facebook.
  • Tik op Je activiteit buiten Facebook beheren.
  • Tik op Meer opties > Toekomstige activiteit beheren.
  • Tik nogmaals op Toekomstige activiteit beheren.
  • Tik op het blauwe schuifje achter 'Toekomstige activiteit buiten Facebook'. Als het schuifje grijs is, staat de functie al uit.
  • Tik op Uitschakelen.

Facebook krijgt nog steeds informatie over uw online activiteiten bij andere sites en apps, maar dit wordt niet meer gekoppeld aan uw Facebookaccount. U bent nu wat meer anoniem. Bij andere apps of sites inloggen via Facebook kan nu niet meer.

Wie wil dat Facebook voortaan de gegevens van andere apps en websites niet bewaart, schakelt de functie uit. Eerder bewaarde informatie wordt dan ook automatisch gewist.

  • Ga naar facebook.com en log in.
  • Klik rechtsboven op het driehoekje.
  • Klik op Instellingen en privacy > Instellingen.
  • Klik links op Je Facebook-gegevens.
  • Klik op Activiteiten buiten Facebook.
  • Klik links op Meer opties.

    Activiteiten bij derden niet aan Facebook doorspelen

  • Klik op Toekomstige activiteit beheren > Toekomstige activiteit beheren .
  • Klik naast 'Toekomstige activiteit beheren' op het blauwe schuifje en vervolgens op Uitschakelen.

Facebook krijgt nog steeds informatie over uw online activiteiten, maar dit wordt niet meer gekoppeld aan uw account. U bent nu wat meer anoniem. Bij andere apps of sites inloggen via Facebook kan nu niet meer.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.