Menu Zoek

Rembrandts Nachtwacht onder de loep

de_nachtwachtvergrootglas(1)

Ontdek alles over de De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn op de interactieve site van omroep NTR en het Rijksmuseum.

Acteur Nasrdin Dchar leidt op Beleef De Nachtwacht bezoekers door het schilderij en ontrafelt zo de verborgen verhalen van kapitein Frans Banninck Cocq en zijn mannen. Waar zit Rembrandt verstopt? Wie is het meisje? Leer over de geschiedenis van het doek, vind verborgen symbolen en kom erachter wie de vlaggendrager is.

Wist u bijvoorbeeld dat Rembrandt zelf op het schilderij is terug te vinden? En dat in 1715 een onbekend gebleven schilder een schild aan het doek toevoegde met daarop de namen van achttien mannen die deel uit maakten van de compagnie. In datzelfde jaar werd er een groot deel van de Nachtwacht afgesneden omdat het niet zou passen tussen twee zuilen in het Amsterdamse stadhuis. Hierdoor is het huidige schilderij zo'n zestig centimeter lager én smaller geworden dan toen Rembrandt het doek voltooide.

Deze en nog veel meer wetenswaardigheden kan de internetter luisteren en bekijken op de interactieve site. Kies voor een virtuele hoogtepunten tour of ontdek verschillende thema's in het meesterwerk zoals bijvoorbeeld 'Wie is wie?', 'Heden', of 'Compositie'. Er is ook een speciale kindertour en een Engelstalige rondleiding.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.