Menu Zoek

Schermbeveiliging instellen (Mac)

030518_schermbeveiliging-mac(1)

Zet op de Mac de schermbeveiliging aan. Het beeldscherm gaat dan niet op zwart als u de Mac een tijdje niet gebruikt, maar is opgevuld met leuke beelden.

De term 'schermbeveiliging' komt uit de tijd dat beeldschermen konden inbranden wanneer continu hetzelfde beeld zichtbaar was. Met een schermbeveiliging werd het beeld weer in beweging gebracht. Tegenwoordig is schermbeveiliging vooral voor de leuk, want dat inbranden gebeurt niet meer. Met schermbeveiliging kunt u ook eigen foto's in beeld brengen.

Stel als volgt een schermbeveiliging in op de Mac met macOS 10.14 Mojave of hoger:

 • Klik linksboven op het Apple-logo > Systeemvoorkeuren.
 • Klik op Bureaublad en schermbeveiliging. Ziet u dit niet? Ga dan eerst via het pijltje linksboven in het venster een stap terug.
 • Klik bovenin op Schermbeveiliging.
 • Links ziet u verschillende opties voor het uiterlijk van de schermbeveiliging. Klik op de optie die u aanspreekt. Bijvoorbeeld Zwevend of Schelp (zichtbaar als u naar beneden scrolt).
 • Bij verschillende opties kunt u afbeeldingen gebruiken om weer te geven. Rechts verschijnt dan het keuzemenu 'Bron'. Klik op de pijltjes achter 'Bron' en het keuzemenu opent.
 • Onder 'Standaardsets' kunt u kiezen uit afbeeldingen met een bepaald thema. Wilt u eigen afbeeldingen gebruiken, klik dan op Kies map (voor een map met afbeeldingen in Finder) of Fotobibliotheek (voor een map in het programma Foto's).
 • Blader naar de gewenste map en klik op Kies.
 • Wilt u de afbeeldingen steeds in een andere volgorde zien? Zet dan een vinkje voor Toon dia's in willekeurige volgorde.
 • De schermbeveiliging gaat in als u een bepaalde periode niets doet achter de computer. Stel zelf in na hoelang de schermbeveiliging aan moet springen. Klik op de pijltjes achter 'Begin na' en klik op de gewenste tijd. Met de optie 'Nooit' zet u de schermbeveiliging uit.
 • Zet een vinkje voor Toon met klok als u de tijd in beeld wilt zien.
 • De instellingen gaan automatisch in. Sluit het venster 'Systeemvoorkeuren' via het bolletje met kruisje linksboven in het venster.

De schermbeveiliging is overigens niet hetzelfde als de sluimerstand. Lees daarvoor de tip 'De sluimerstand op een Mac'.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.