Menu Zoek

Gericht zoeken met Google

slim zoeken x250 Met de juiste zoektermen en hulptekens wordt de kans om te vinden wat je zoekt een stuk groter.

U bent ongetwijfeld bekend met de Australische stad Sydney. Prachtig gelegen aan het water met het markante operagebouw. Maar kent u ook de stad Sydney, gelegen aan de oostkust van Canada? Waarschijnlijk niet. Dat gold ook voor Jan Rutten en zijn kleinzoon Nick. Jaren geleden boekten zij een vlucht naar Australië, dachten ze. Bij aankomst bleken ze in Sydney, Canada te zijn. 27.000 km verwijderd van hun werkelijke bestemming. Een foutje van het reisbureau. Deze gebeurtenis geeft aan hoezeer dingen kunnen mislopen als je even niet oplet. Hetzelfde geldt voor zoeken op internet: zorg dat u vindt waarnaar u écht op zoek bent. Gebruik daarom een goede zoekstrategie.

Weet wat u zoekt en bedenk daar goede trefwoorden bij. Als u informatie zoekt over de grootste stad in Australië, gebruik dan de trefwoorden 'Sydney', en 'Australië'. Maar bedenk ook wat u eigenlijk wilt weten over Sydney. De geschiedenis van de stad of de bezienswaardigheden? Restaurants, de stranden, het klimaat of de vaartijden van de verschillende veerdiensten? Dit kunnen allemaal belangrijke trefwoorden zijn die u helpen te vinden wat u zoekt. Op zoek naar restaurants, maar wat voor soort restaurants dan? Thais, Italiaans, vegetarisch, lunch, ontbijt, diner?

Tot slot: context is belangrijk. Dus als u op zoek bent naar 'een gezellig eettentje', of als u 'barst van de koppijn', gebruik dan niet al die termen in zoekacties om niet allemaal overbodige resultaten te krijgen op 'barst' en 'gezellig'. Kies liever voor 'restaurant' en 'hoofdpijn'.

Trefwoorden vult u in bij Google of een andere zoekmachine. Daarbij kunt u de volgende hulpmiddelen inzetten:

  • Aanhalingstekens (")
    Bent u op zoek naar een zin, zet er dan aanhalingstekens omheen. Bijvoorbeeld "Hier sta ik, ik kan niet anders". U krijgt dan resultaten waar deze volledige zin in voorkomt.
  • Minteken (-)
    Gebruik het minteken (-) om woorden uit te sluiten. Bijvoorbeeld 'vliegen -insecten'. U krijgt resultaten waarin het begrip 'vliegen' voorkomt maar geen resultaten van sites die het over 'vliegen' in de betekenis van 'insecten' hebben.
  • Allintext
    Typ 'allintext:', gevolgd door een paar trefwoorden. Google geeft nu alleen de resultaten die alle woorden bevatten. Bijvoorbeeld 'allintext: Sydney restaurant Thais'
  • Asterisk (*)
    Gebruik asterisks (*) als u met een zin zoekt waarvan u zich niet alle woorden meer precies herinnert. Google zoekt dan naar de meest waarschijnlijke resultaten. De asterisks zet u op de plekken van de woorden die u niet meer (precies) weet. Bijvoorbeeld 'kon ik maar * bij je *'. In dit voorbeeld krijgt u resultaten die de hit van Gordon, ‘Kon ik maar even bij je zijn’, bevatten. Belangrijk is wel dat u de zoekterm zoveel mogelijk intypt als de zin die u zoekt.

U hebt steekwoorden bepaald en u weet hoe u ze kunt inzetten. Dat levert de nodige treffers op. Maar pas op: niet alle informatie die u op internet vindt is even betrouwbaar. Let daarom op de bron van de informatie. Kijk naar het volgende voorbeeld. Webencyclopedie Wikipedia heeft een groot artikel over Napoleon: https://nl.wikipedia.org/wiki/Napoleon_Bonaparte Maar ook op deze plek vindt u informatie over de kleine korporaal: https://www.scholieren.com/werkstuk/26947 Dit is een werkstuk van een middelbare scholier. Welke bron zou u kiezen?

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.