Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 1 juli 2023

Snelladen, wat is het?

snelladers-wat-zijn-het

Snelladers maken hun naam waar. Ze laden apparaten, zoals telefoons en tablets, razendsnel op. Maar hoe kan dat en is het veilig?

Een telefoon of tablet die leeg is. Het is de nachtmerrie voor velen. Het wachten tijdens het opladen kan daarom lang lijken te duren. Snelladers kunnen uitkomst bieden. De naam zegt het al: snelladers zijn opladers die in een kortere tijd een apparaat opladen. Dat doen ze door meer vermogen te leveren aan de batterij. Bij normale opladers is dat 5 watt. Bij snelladers is het meer dan 18 watt.

Snelladers laden alleen het eerste deel van het opladen op topsnelheid. Daarna gaan ze over naar de gebruikelijke laadsnelheid. Dus vanaf een lege batterij tot 50 à 80 procent gaat extra snel, en de volgende 30 tot 50 procent gaat op normale snelheid. Dit om te voorkomen dat de batterij oververhit raakt of dat de batterij overladen wordt.

Snelladen kan alleen als zowel de opladers als het apparaat de functie ondersteunen. Als een van beide dat niet doet, wordt het apparaat op de normale snelheid opgeladen. Voordat u een speciale oplader koopt, is het dus verstandig om eerst te kijken of het apparaat geschikt is. Zo kan snelladen op een iPhone 8 of nieuwer en op een Samsung Galaxy S6 of nieuwer. Daarnaast is een oplader (inclusief kabel) nodig die kan snelladen.

Opladers beschikken over een beveiligssysteem. Ze stemmen af met het apparaat wat de oplaadsnelheid is. Als het aantal watt van de oplader en het apparaat verschillen, wordt er automatisch gebruik gemaakt van de laagste snelheid. Wel is het belangrijk om een goede oplader aan te schaffen. Dus van een betrouwbare fabrikant en gecertificeerd. Snelladen is ook niet slecht voor de batterij. Dat komt door de beveiliging die ervoor zorgt dat de batterij niet meer watt ontvangt dan hij aankan.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.