Menu Zoek

Startmenu aanpassen in Windows 10

startmenu aanpassen

Kies in Windows 10 welke pictogrammen boven de Startknop staan.

Open het Startmenu door op de Startknop te klikken. Hierin staan rechts alle programma's en apps op de pc. Direct boven de Startknop staan pictogrammen. Deze verwijzen naar onder meer de instellingen, de map 'Afbeeldingen' en de map 'Documenten'. Pas dit lijstje naar wens aan. Haal bijvoorbeeld verwijzingen naar weinig gebruikte mappen weg en vervang ze door handige koppelingen.

Pas zo de lijst boven de Startknop aan:

 • Klik op de Startknop.
 • Klik met de rechtermuisknop op een van de pictogrammen boven de Startknop. Klik niet op het pictogram van uw account. Dit pictogram kan namelijk niet gewijzigd worden.
 • Klik op Deze lijst aanpassen.
 • Het menu 'Kiezen welke mappen in Start worden weergegeven' opent. Hier staan alle opties met allemaal een eigen schuifknop. Is de knop blauw en staat de tekst 'Aan' erbij, dan wordt die map getoond boven de Startknop. Het is bijvoorbeeld handig om de Verkenner in de lijst op te nemen. Klik daarvoor onder 'Verkenner' op Uit.
 • De schuifknop kleurt blauw en de tekst verandert in 'Aan'. De knop is toegevoegd aan de lijst boven de Startknop.
 • Schakel mappen die u niet meer wilt tonen uit door op Aan te klikken.

De mappen die u op deze plek uitschakelt, zijn overigens niet weg. Ze worden alleen niet meer boven de Startknop getoond.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.