Menu Zoek

Tip: de resultatenpagina van Google

tip

Doorgrond de resultatenpagina van Google met een overzicht van de verschillende onderdelen.

Toen Google startte met zijn zoekmachine bleek deze van een revolutionaire eenvoud. De pagina was leeg en wit: in het midden prijkte de zoekbalk. Ook de resultatenpagina blonk uit in eenvoud. Leeg, op een rijtje treffers na. Inmiddels is de resultatenpagina wat uitgebreider. Hieronder bespreken we welke onderdelen erop terug kunnen komen.

Zoeken met Google
Voordat er een resultatenpagina toont moet er eerst een zoekopdracht ingevoerd zijn. Hoe dat moet en meer informatie over handig zoeken met Google is te vinden in de artikelen 'Zoeken met Google', 'Slim zoeken' en 'Googles zoekresultaten'.

De resultatenpagina
Hoe de resultatenpagina er tegenwoordig precies uitziet is afhankelijk van de zoekopdracht. Waar mogelijk voegt Google onderdelen in de lijst met treffers toe of plaatst informatie aan de rechterkant. We bespreken hieronder alle onderdelen die u tegen kunt komen, maar die niet altijd zichtbaar hoeven zijn. We bespreken de resultatenpagina aan de hand van de zoekopdracht 'Elvis Presley'.

Zoekbalk bovenin
Elke resultatenpagina bevat een grijze balk bovenin met het Google-logo, de zoekbalk en een aantal tabbladen met onder meer 'Alle', 'Afbeeldingen' , 'Video's' en 'Nieuws'. Wie op zoek is naar plaatjes, filmpjes of nieuws kan door middel van deze tabbladen snel de resultaten filteren.

Google - zoekbalk

Video
Onder het kopje 'Video's' staan drie video's over Elvis.

Het blok rechts
Over een beroemdheid als Elvis is vanzelfsprekend veel informatie op internet voorhanden. Google helpt een handje door rechts naast de zoekresultaten informatie over Elvis te bundelen. Zo ziet u in één oogopslag dat de zanger te vinden is op YouTube en Spotify en leest u de eerste regels van het Wikipedia-artikel over hem. Klik op Nummers en de pagina toont een aantal liedjes van Elvis. Klik op Films voor een overzicht van rolprenten waarin Elvis schitterde.

De zoekresultaten
Natuurlijk is de hoofdmoot van de pagina nog steeds gereserveerd voor de lijst met zoekresultaten.

Google- zoekresultaten

Gerelateerde zoekopdrachten
Onderaan de zoekresultaten ziet u suggesties die de zoekopdracht verder verfijnen, zoals 'Elvis Presley leeft' of 'Elvis Presley geboren'. Klik op een van deze suggesties om de zoekresultaten voor deze woorden te zien.

Google- gerelateerde zoekopdrachten

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.