SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Tip: harde schijf gecrasht, wat nu?

hardeschijf(1) Voor alle harde schijven geldt dat het niet de vraag is of, maar wanneer ze kapotgaan. Wat te doen bij een crash?

Harde schijven zijn mechanische apparaten. Dat geldt voor zowel de externe schijf die u met uw pc verbindt, als de ingebouwde schijven. In de behuizing schuilen schijfjes die wel wat weg hebben van cd-schijfjes. Deze worden gelezen door een kop. Vergelijk die kop met de naald van een platenspeler van vroeger. De kop en de schijfjes kunnen kapotgaan, bijvoorbeeld door veelvuldig stoten. De harde schijf is dan gecrasht. Maar vaak is het nog mogelijk gegevens van de schijf te halen. En een hele nieuwe computer is ook niet altijd nodig. Voldoet de rest nog prima, dan kunt u een nieuwe harde schijf laten plaatsen.

Back-up!
Maar allereerst: voorkomen is beter dan genezen. Maak daarom altijd een back-up van uw belangrijke gegevens en dierbare foto's. Als u een reservekopie hebt van alle digitale informatie die voor u belangrijk is, kan een crash u eigenlijk niet raken. Op onze site vindt u tal van artikelen en tips over het maken van back-ups.

Herstelopties
Maak dus een back-up! U hoeft zich daarna nooit te bekommeren om herstelopties waarvan de kans van slagen onduidelijk is. Maar mocht het toch noodzakelijk zijn gegevens van een gecrashte harde schijf te halen: dit kunt u niet zelf. Bij een crash van de harde schijf (intern of extern) is de schijf fysiek kapot. Maar experts kunnen in zo'n geval nog steeds gegevens van een schijf halen. Dat is natuurlijk niet gratis. Eén van de bedrijven gespecialiseerd in dataherstel is  Digirec Data Recovery. Zij werken met 'no cure no pay', dus u betaalt alleen als het hen lukt data van uw schijf te redden.

Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.