SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Altijd een beroep kunnen doen op onze computerhulp? Word nu voordelig lid!

Meer informatie
Menu Zoek

Helderheid scherm aanpassen (Android)

2606-tipandroid Tablets en smartphones gebruiken veel energie. De accu is vaak sneller leeg dan u zou willen. Door de helderheid van het scherm te verminderen, gaat de batterij van het Android-apparaat langer mee.

Hoeveel licht het beeldscherm verspreidt, is in te stellen. Zet het beeldscherm minder fel om energie te besparen. Dat is in het donker, bijvoorbeeld als u de tablet 's avonds gebruikt, ook prettiger. Zo past u de helderheid aan op een Android-tablet of -smartphone:

 • Tik op Apps > Instellingen.
 • Tik op Display (tik bij sommige versies van Android eerst op Apparaat of Mijn apparaat).
 • Tik op Helderheid (sla deze stap op sommige versies van Android over).
 • Waarschijnlijk staat er een vinkje voor Helderheid automatisch of bij Auto. Haal het vinkje weg door erop te tikken. Dit hoeft u niet te doen op een Tab 4 met Android 5.0 en Samsung Galaxy S6 met Android 7.0.
 • Nu kunt u de helderheid van het scherm aanpassen met de schuifbalk onder de tekst. Sleep het blauwe bolletje op de schuifbalk naar links om de helderheid te verminderen.

De helderheid is nu verminderd. Op dezelfde wijze kunt u de helderheid aanpassen voor een feller oplichtend beeldscherm. Sleep daarvoor het bolletje op de schuifbalk naar rechts.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.  

Hoe werkt het? 
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:  

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.

De koppeling verbreken 
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken: 

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van  Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
 • Google+: Als u op de Google+-knop hebt geklikt, wordt deze rood. Klik nogmaals op de knop om de koppeling te verbreken. 
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.