SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Tip: Java in- en uitschakelen

010916_java_uitschakelen_home

SeniorWeb raadt het gebruik van het hulpprogramma Java af. Wilt u Java toch gebruiken? Schakel het programma dan alleen op gewenste momenten in.

Java is een programmeertaal die sommige bedrijven gebruiken voor het laten werken van (internet)toepassingen. Zo gebruiken websites soms Java om spelletjes weer te geven. SeniorWeb beveelt het gebruik van Java niet aan, omdat het programma de laatste jaren veel beveiligingsproblemen heeft gehad. Voor sommige programma's en websites hebt u het programma toch nodig. Schakel standaard Java uit en zet het dan alleen aan op de momenten dat u het echt nodig hebt.

De standaardbrowser in Windows 10, Edge, ondersteunt Java al helemaal niet meer. Ook in Chrome wordt Java niet standaard meer ondersteund. Als u dan een website met Java wilt bekijken, moet u deze openen in Internet Explorer of Firefox.

Het uitschakelen van Java gaat als volgt:

 • Klik op Starten.
 • Klik op Alle apps. Hebt u de Verjaardagsupdate van Windows 10 al gehad, dan slaat u deze stap over.
 • Klik op Java > Configure Java.
 • Het Java Control Panel opent. Klik op het tabblad Security.
 • Haal het vinkje weg voor 'Enable Java content in the browser'.
  Java uitschakelen
 • Klik onder in het venster op OK.
 • Het venster voor toestemming voor Java om aanpassingen te doen, verschijnt. Klik op Ja.
 • Klik tot slot op OK.

Java staat nu uitgeschakeld in de browser. Om het programma weer aan te zetten doorloopt u dezelfde stappen en plaatst weer een vinkje voor 'Enable Java content in the browser'.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.