SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Kijk uit met webwinkels

webshop_kijk-uit Mensen in Nederland bestellen graag hun cadeautjes online in een webwinkel. Maar let altijd goed op voordat u op ‘Bestellen’ klikt.

Gemak dient de mens. Vooral in de drukke dagen voor Sinterklaas en kerst. Online winkelen kan tussen de bedrijven door en met een beetje goed zoeken, vindt u de origineelste cadeaus. Maar let wel op voordat u een aankoop doet. Check of u te maken hebt met een betrouwbare webwinkel en ken uw rechten.

Nepwebwinkels

Zijn de aanbiedingen te mooi om waar te zijn? Misschien hebt u wel te maken met een nepwebshop. Soms worden bestaande webwinkels  nagebouwd. U denkt bijvoorbeeld dat u bij BCC webwinkelt, maar dat is dan helemaal niet zo. De naam is wel verwerkt in het webadres (bijvoorbeeld BCC-almere.com), maar de website is helemaal niet van BCC maar van oplichters. Vaak zijn deze webshops maar heel kort online. Zo kort dat ze zelfs niet in Google voorkomen. Een paar tips zodat u niet uw winkelwagentje vult in een nepshop: 

  • Googel op de naam en url van de webshop. Wat voor ervaringen leest u, hoelang bestaat de webshop al? Kunt u niks vinden, dan is dat verdacht. 
  • Ga na of de webwinkel een keurmerk heeft en doe dit op de website van het keurmerk zelf. Verderop leest u daar meer over.

Betaal verstandig

U zit altijd veilig als u achteraf betaalt. Een deel van het bedrag (50%) achteraf betalen mag, webwinkels zijn daartoe wettelijk verplicht. Kunt u niet (een deel) achteraf betalen, bestel dan ook niet. U kunt te maken hebben met een oplichter. Betaalt u via PayPal of creditcard en ontvangt u uw bestelling niet, dan kunt u het aankoopbedrag terug ontvangen. Lees hier meer over in het artikel ' Betalen op internet '.

Keurmerken

Kijk of de webwinkel een keurmerk heeft. Doe dat op de website van Thuiswinkel Waarborg of Webshop Keurmerk. Een logo van het keurmerk bij de webshop zelf zegt niks. Iedereen kan een plaatje op zijn site zetten. Ervaart u problemen met de webshop die is aangesloten, dan kunt u dit melden.

Uw rechten als u iets wilt terugsturen

Stuurt u een pakket binnen de wettelijke bedenktijd van veertien dagen terug, dan hebt u recht op het volgende:

  • Binnen twee weken ontvangt u het aankoopbedrag terug. 
  • Stuurt u een bestelling in zijn geheel terug, dan hoeft u ook de bezorgkosten waarmee het pakket bij u thuis is afgeleverd, niet te betalen.

De Consumentenbond heeft in augustus 2015 onderzocht in hoeverre webwinkels deze regels naleven. Opvallend is dat veel webwinkels minstens een van de bovenstaande twee punten, niet naleeft. Het maakt daarbij niet uit of de winkels groot of klein zijn en wel of geen keurmerk (Webshop Keurmerk of Thuiswinkel Waarborg) hebben. U leest meer op de website van de Consumentenbond. Naar aanleiding van het Consumentenbond-onderzoek worden webwinkels met een keurmerk gewezen op hun wettelijke verplichting en zal de toezichthouder Autoriteit Consument en Markt kijken in welke gevallen zij moeten optreden.

Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.