SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Tip: muis aansluiten op de computer

3006-muis-tip

U hebt een pc of een laptop en wilt daar een muis op aansluiten. Hoe moet dat?

Muizen zijn er grofweg in twee varianten: met een snoer en draadloos. Muizen met een snoer krijgen hun stroom vanuit de computer via het kabeltje. Ook de instructies van en naar de computer gaan via het snoer. Draadloze muizen werken doorgaans op een batterij en communiceren draadloos met een computer, meestal via het zogeheten bluetooth-signaal. Afhankelijk van het type muis, sluit u hem op een bepaalde manier aan op de computer voordat u hem kunt gebruiken.

Muis met snoer
Vroeger werd een muis met een snoer eraan verkocht met een installatie-cd-rom. Dat komt tegenwoordig niet veel meer voor. Dat komt doordat Windows steeds slimmer is geworden en vrijwel alle muizen uit zichzelf herkent. Wat u dus doet, is de muis uitpakken. U vouwt het snoer uit en stopt de usb-aansluiting in een van de usb-poorten van uw computer. Binnen enkele seconden herkent Windows uw muis en kunt u ermee aan de slag.

Bijzondere muizen met speciale functies hebben soms wat extra aandacht nodig. Van de website van de fabrikant is bijvoorbeeld een stuurprogramma te downloaden die de extra functies toevoegt aan de muis. Als dat nodig is, staat dat in de handleiding of op de verpakking.

Draadloze muis
Draadloze muizen zijn iets lastiger om aan te sluiten, maar in het gebruik kunnen ze heel handig zijn. U hebt namelijk geen rekening meer te houden met een snoer of de lengte daarvan. Draadloze muizen werken op batterijen. U dient de batterij dus voor gebruik in het batterijvakje te doen op de juiste manier. Vergeet ook niet om de aan/uit-schakelaar aan te zetten voor gebruik. Doorgaans zit de schakelaar aan de onderkant van de muis. Na gebruik zet u de muis uit om de batterij te sparen.

Maar hoe verbindt u de muis dan met de computer? Doorgaans wordt er een ontvanger meegeleverd. Deze stopt u in een van de vrije usb-poorten van uw computer. Vaak zal de muis na korte tijd herkend worden en meteen kunnen worden gebruikt. In andere gevallen dient u eerst een programma te installeren vanaf de site van de producent. Instructies hiervoor horen op de verpakking of in een bijgeleverde handleiding te staan.

Soms moeten er knopjes op de muis en/of de ontvanger worden ingedrukt om verbinding te maken. Instructies daarvoor zouden op de verpakking moeten staan. Neem bij twijfel contact op met de klantenservice van de fabrikant van de muis.

Menu Muis
In Windows 10 zit een menu waarin u de instellingen van de muis kunt aanpassen. Bijvoorbeeld om de bewegingen van de muisaanwijzer sneller of langzamer te maken. Of om de muisaanwijzer een andere vorm te geven. Zo opent u dit menu:

  • Klik op de knop Starten.
  • Klik op Instellingen (het pictogram met het tandwiel).
  • Klik op Apparaten.
  • Klik op Muis.

In dit menu past u verschillende instellingen aan. Voor meer opties, klikt u rechts in beeld op Extra muisopties. Een nieuw venster opent met verschillende tabbladen. Daarop vindt u de opties voor onder meer de snelheid en muisaanwijzer.

   

Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.