SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Tip: ontmasker nepmails

tip Phishing-mail? Met dit foefje trapt u er niet meer in.

Criminelen hengelen naar uw gegevens. Ze zijn dol op uw inlogcodes voor internetbankieren en DigiD of de gegevens van uw bankpas of creditcard. Als lokaas gebruiken ze een e-mailbericht, in de hoop dat u de link in die mail aanklikt en vervolgens uw code invoert. Dit wordt 'phishing' genoemd.

Phishing ziet er steeds echter uit, en is dus steeds moeilijker te herkennen. Maar daar is een handig foefje voor. U controleert - zonder op de links in de mail te klikken! - waar de links in de mail heen verwijzen. Als ze naar een bekende website verwijzen, is de mail echt, als ze naar een onbekend adres verwijzen, is het phishing. U doet dit als volgt.

Programma's zoals Outlook en Windows Live Mail

  • Open het e-mailbericht.
  • Beweeg de muisaanwijzer over een link in het bericht.
  • U ziet nu het volledige adres waar de link naar verwijst. In het voorbeeldplaatje hieronder begint dat adres met https://www.facebook.com/
  • We kunnen op de website van Facebook zien, dat Facebook inderdaad het adres www.facebook.com heeft. Dus deze link is echt.

Progmail

Webmail (zoals Gmail, Hotmail en Outlook.com)

  • Open het e-mailbericht.
  • Beweeg de muisaanwijzer over een link in het bericht.
  • Het volledige adres waar de link naar verwijst, wordt nu weergegeven in de statusbalk onderaan in uw browser. In het voorbeeldplaatje begint dat adres met https://www.facebook.com/
  • We kunnen op de website van Facebook zien, dat Facebook inderdaad het adres www.facebook.com heeft. Dus deze link is echt. 

Webmail

In het vervolg kunt u zo controleren of de links in een e-mail naar een betrouwbare pagina op internet verwijzen. U kunt op de website van de instantie of bank bekijken hoe het webadres eruit hoort te zien. Een adres van ABN Amro bijvoorbeeld begint met 'https://www.abnamro.nl'. 

Checklist
Natuurlijk zijn er meer punten waarop u kunt letten. Soms herkent u phishing meteen aan de spelfouten of de rare aanhef en hoeft u bovenstaand foefje niet eens te gebruiken. U vindt hiervoor een checklist in het artikel Phishing: trap er niet in!.

Bij twijfel: surf zelf naar de site of bel de instantie
Blijft u twijfelen aan de echtheid van een e-mail? Klik dan niet op een link in dat bericht. Neem contact op met de bank of instantie. Of surf zelf naar de pagina van de bank of instantie en log in zoals u dat altijd doet.  

Gratis controle op phishing bij SeniorWeb
Nepmails blijven lastig te herkennen. SeniorWeb-leden kunnen verdachte mails naar ons doorsturen. U hoort uiterlijk de volgende werkdag of het een phishingmail is of niet.

Ga naar de SeniorWeb Phishingchecker

Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.