Menu Zoek

Tip: opslag Android-toestel uitbreiden via SD-kaart

tip(5)

Tekort aan opslaggeheugen? Sommige Android-apparaten zijn uit te breiden met een extra geheugenkaartje.

Opslag op een tablet en smartphone is beperkt. Android, het besturingssysteem, snoept sowieso al een paar gigabyte op. Installeer vervolgens een paar apps, sla enthousiast aan het fotograferen met het toestel en binnen de kortste keren is het geheugen vol. Bij de duurdere modellen, met 64 of 128 GB opslagruimte, gebeurt dat niet zo snel. Maar wie het met 4, 8 of 16 GB moet doen, herkent het probleem ongetwijfeld.

SD-kaart
Het geheugen van sommige Android-toestellen kan worden uitgebreid via een SD-kaart. Controleer op de eerste plaats of er in uw toestel een SD-kaart gestopt kan worden. Dit is op te zoeken in de handleiding of via internet:

 • Surf naar bellen.com/vergelijken/mobiele-telefoons
 • Plaats onder 'Besturingssysteem' een vinkje bij Android en onder 'Opslagcapaciteit' een vinkje bij Uitbreidbare opslag.
 • Als u het merk van de smartphone kent, plaats dan ook onder 'Merken' een vinkje bij uw merk.
 • Zoek op de pagina naar uw toestel. Staat het er niet tussen, dan is het niet mogelijk een SD-kaart te gebruiken.

Ondersteunt de smartphone SD-kaarten, schaf er dan een aan. Let er goed op dat deze in het toestel past. Neem zo nodig de smartphone mee naar de winkel en laat daar de SD-kaart in het toestel plaatsen.

Werken met het uitgebreide geheugen
Google, de ontwikkelaar van Android, is niet echt enthousiast over uitbreidbaar geheugen. Dat heeft gevolgen gehad voor de manier waarop Android omgaat met SD-kaarten. Houd met een aantal beperkingen rekening. Zo kunnen niet alle apps worden overgezet naar de SD-kaart. Standaardapps van Google bijvoorbeeld niet. Maar ook voor andere apps kan dit gelden. De ontwikkelaar van de app moet namelijk aangeven of het is toegestaan een app op SD-kaart op te slaan.

Nadat de SD-kaart in het toestel is gestopt, verschijnt op het scherm de vraag hoe u het kaartje wilt gebruiken. Kies in dat geval voor Interne opslag. De kaart wordt vervolgens geformatteerd en gekoppeld aan de telefoon. Apps, foto's en documenten die dat toelaten worden voortaan opgeslagen op de kaart.

Het is daarnaast mogelijk handmatig apps en data over te zetten naar de SD-kaart. Deze optie verschijnt alleen bij apps waarbij dat mogelijk is. Het werkt op de volgende manier:

 • Tik op de app Instellingen.
 • Veeg wat naar beneden en tik onder 'Apparaat' op Apps.
 • Tik op de app die u wilt overzetten.
 • Tik op Opslagruimte.
 • Tik onder 'Gebruikte opslag' op Wijzigen.
 • Tik op SD-kaart.

De app wordt overgezet naar de kaart.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.