Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 1 januari 2024

Opslag uitbreiden via SD-kaart (Android)

tip(5)(1)

Tekort aan opslag op de smartphone of tablet? Veel Android-apparaten zijn uit te breiden met een geheugenkaart.

De opslagruimte is op sommige tablets of smartphones beperkt. Android, het besturingssysteem, snoept sowieso al een paar gigabyte op. Installeer vervolgens een paar apps, fotografeer een tijdje enthousiast en binnen de kortste keren is het geheugen vol.

Het geheugen van Android-toestellen kan meestal worden uitgebreid via een SD-kaart. Controleer eerst of er in uw toestel ruimte is voor een SD-kaart.

Pak daarvoor het toestel erbij. Meestal is de plek voor een SD-kaart naast de simkaart, maar sommige toestellen hebben een aparte lade voor extra geheugen. Deze lade(s) zit(ten) aan de bovenkant of zijkant van uw apparaat en ziet er ongeveer zo uit:

SD-lade

  • Open het laatje van de simkaart door een pin in het gaatje te drukken. Dit kan met de simkaartpin die bij het toestel is geleverd, maar met het uiteinde van een paperclip of oorbel werkt ook.
  • Het laatje komt los. Trek het uit het toestel om te zien of er plek is voor extra geheugen.

Wat voor SD-kaart?

Ondersteunt uw apparaat een SD-kaart, schaf er dan een aan. Let er goed op dat deze in het toestel past, er zijn namelijk verschillende maten; SD, mini-SD en micro-SD. Wikipedia houdt een overzicht van de verschillende formaten en hun afmetingen bij op wikipedia. Neem zo nodig de smartphone mee naar de winkel en laat daar de SD-kaart in het toestel plaatsen.

simkaart lade

Google, de ontwikkelaar van Android, is niet echt enthousiast over uitbreidbaar geheugen. Dat heeft gevolgen gehad voor de manier waarop Android omgaat met SD-kaarten. Houd met een aantal beperkingen rekening. Zo kunnen niet alle apps worden overgezet naar de SD-kaart. Standaardapps van Google bijvoorbeeld niet. Maar ook voor andere apps kan dit gelden. De ontwikkelaar van de app moet namelijk aangeven of het is toegestaan een app op SD-kaart op te slaan.

Nadat de SD-kaart in het toestel is gestopt, verschijnt op het scherm de vraag hoe u het kaartje wilt gebruiken. Kies in dat geval voor Interne opslag. De kaart wordt vervolgens geformatteerd en gekoppeld aan de telefoon. Apps, foto's en documenten die dat toelaten worden voortaan opgeslagen op de kaart.

Het is daarnaast mogelijk handmatig apps en data over te zetten naar de SD-kaart. Deze optie verschijnt alleen bij apps waarbij dat mogelijk is. Het werkt op de volgende manier:

  • Tik op de app Instellingen.
  • Veeg wat naar beneden en tik op Apps.
  • Tik op de app die u wilt overzetten.
  • Tik op Opslagruimte of Opslag.
  • Tik onder 'Gebruikte opslag' of 'Opslag gebruikt' op Wijzigen. Als dit niet zichtbaar is, kunt u de app niet verplaatsen.
  • Tik op SD-kaart of op de naam die uw SD-kaart heeft, bij ons is dat bijvoorbeeld 'SeniorWeb'.

De app wordt overgezet naar de kaart.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.