SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Tip: opslag Android-toestel uitbreiden via SD-kaart

tip(5)

Tekort aan opslaggeheugen? Sommige Android-apparaten zijn uit te breiden met een extra geheugenkaartje.

Opslag op een tablet en smartphone is beperkt. Android, het besturingssysteem, snoept sowieso al een paar gigabyte op. Installeer vervolgens een paar apps, sla enthousiast aan het fotograferen met het toestel en binnen de kortste keren is het geheugen vol. Bij de duurdere modellen, met 64 of 128 GB opslagruimte, gebeurt dat niet zo snel. Maar wie het met 4, 8 of 16 GB moet doen, herkent het probleem ongetwijfeld.

SD-kaart
Het geheugen van sommige Android-toestellen kan worden uitgebreid via een SD-kaart. Controleer op de eerste plaats of er in uw toestel een SD-kaart gestopt kan worden. Dit is op te zoeken in de handleiding of via internet: 

  • Surf naar bellen.com/vergelijken/mobiele-telefoons
  • Plaats onder 'Besturingssysteem' een vinkje bij Android en onder 'Opslagcapaciteit' een vinkje bij Uitbreidbare opslag.
  • Als u het merk van de smartphone kent, plaats dan ook onder 'Merken' een vinkje bij uw merk.
  • Zoek op de pagina naar uw toestel. Staat het er niet tussen, dan is het niet mogelijk een SD-kaart te gebruiken.

Ondersteunt de smartphone SD-kaarten, schaf er dan een aan. Let er goed op dat deze in het toestel past. Neem zo nodig de smartphone mee naar de winkel en laat daar de SD-kaart in het toestel plaatsen.

Werken met het uitgebreide geheugen
Google, de ontwikkelaar van Android, is niet echt enthousiast over uitbreidbaar geheugen. Dat heeft gevolgen gehad voor de manier waarop Android omgaat met SD-kaarten. Houd met een aantal beperkingen rekening. Zo kunnen niet alle apps worden overgezet naar de SD-kaart. Standaardapps van Google bijvoorbeeld niet. Maar ook voor andere apps kan dit gelden. De ontwikkelaar van de app moet namelijk aangeven of het is toegestaan een app op SD-kaart op te slaan.

Nadat de SD-kaart in het toestel is gestopt, verschijnt op het scherm de vraag hoe u het kaartje wilt gebruiken. Kies in dat geval voor Interne opslag. De kaart wordt vervolgens geformatteerd en gekoppeld aan de telefoon. Apps, foto's en documenten die dat toelaten worden voortaan opgeslagen op de kaart.

Het is daarnaast mogelijk handmatig apps en data over te zetten naar de SD-kaart. Deze optie verschijnt alleen bij apps waarbij dat mogelijk is. Het werkt op de volgende manier:

  • Tik op de app Instellingen.
  • Veeg wat naar beneden en tik onder 'Apparaat' op Apps.
  • Tik op de app die u wilt overzetten.
  • Tik op Opslagruimte.
  • Tik onder 'Gebruikte opslag' op Wijzigen.
  • Tik op SD-kaart.

De app wordt overgezet naar de kaart.

Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.