Menu Zoek

Tip: programma’s downloaden in Windows 10

1803-windows store dvd

Het downloaden en installeren van programma's kan in Windows 10 op drie manieren: via internet, de Store en via een cd of dvd.

Tot aan Windows 8 waren er maar twee manieren om nieuwe programma's te installeren op de computer: vanaf een cd-rom/dvd of via internet. Programma's die via internet te downloaden zijn, staan meestal op de site van de producent of op een verzamelsite voor software. Een cd-rom/dvd wordt gekocht in de winkel of online of gekopieerd (illegaal).

Nieuw: Store
In Windows 8 kwam er een derde manier bij om een nieuw programma op de computer te krijgen. Namelijk via de Store, een digitale winkel binnen Windows om gratis en betaalde programma's te downloaden. In Windows 10 kreeg de Store een upgrade. Microsoft beveelt downloaden uit de Store nu aan als dé manier om aan nieuwe programma's te komen. Maar via internet een programma downloaden kan ook gewoon.

Apps in de Stores
Om het wat verwarrender te maken, heten programma's uit de Store 'apps', net als apps op de smartphone (die ook uit een Store komen - de App Store of de Play Store). De Windows Store is van Microsoft. Ieder bedrijf dat een app wil aanbieden in de Store, moet aan de voorwaarden van Microsoft voldoen. Denk aan voorwaarden rondom veiligheid. Van betaalde apps ontvangt Microsoft een deel van de opbrengst.

Downloaden
Apps downloaden uit de Store gaat heel gemakkelijk. Hoe het werkt, staat in de tip 'App downloaden in Windows 10'. Maar een programma downloaden via internet is dus ook nog steeds mogelijk, net als installeren vanaf een gekochte cd-rom/dvd.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.