SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Schermbeveiliging instellen (Mac)

030518_schermbeveiliging-mac Zet op de Mac de schermbeveiliging aan. Het beeldscherm gaat dan niet op zwart als u de Mac een tijdje niet gebruikt, maar is opgevuld met leuke beelden.

De term 'schermbeveiliging' komt uit de tijd dat beeldschermen konden inbranden wanneer continu hetzelfde beeld zichtbaar was. Met een schermbeveiliging werd het beeld weer in beweging gebracht. Tegenwoordig is schermbeveiliging vooral voor de leuk, want dat inbranden gebeurt niet meer. Met schermbeveiliging kunt u ook eigen foto's in beeld brengen.

Stel als volgt een schermbeveiliging in op de Mac:

 • Klik linksboven op het Apple-logo > Systeemvoorkeuren.
 • Klik op Bureaublad en schermbeveiliging. Ziet u dit niet? Ga dan eerst via het pijltje linksboven in het venster een stap terug.
 • Klik bovenin op Schermbeveiliging.
 • Links ziet u verschillende opties voor het uiterlijk van de schermbeveiliging. Klik op de optie die u aanspreekt. Bijvoorbeeld Zwevend of Schelp (zichtbaar als u naar beneden scrolt).
 • Bij verschillende opties kunt u afbeeldingen gebruiken om weer te geven. Rechts verschijnt dan het keuzemenu 'Bron'. Klik op de pijltjes achter 'Bron' en het keuzemenu opent.
 • Onder 'Standaardsets' kunt u kiezen uit afbeeldingen met een bepaald thema. Wilt u eigen afbeeldingen gebruiken, klik dan op Kies map (voor een map met afbeeldingen in Finder) of Fotobibliotheek (voor een map in het programma Foto's).
 • Blader naar de gewenste map en klik op Kies.
 • Wilt u de afbeeldingen steeds in een andere volgorde zien? Zet dan een vinkje voor Toon dia's in willekeurige volgorde.
 • De schermbeveiliging gaat in als u een bepaalde periode niets doet achter de computer. Stel zelf in na hoelang de schermbeveiliging aan moet springen. Klik op de pijltjes achter 'Begin na' en klik op de gewenste tijd. Met de optie 'Nooit' zet u de schermbeveiliging uit.
 • Zet een vinkje voor Toon met klok als u de tijd in beeld wilt zien.
 • De instellingen gaan automatisch in. Sluit het venster 'Systeemvoorkeuren' via het rode bolletje linksboven in het venster.

De schermbeveiliging is overigens niet hetzelfde als de sluimerstand. Lees daarvoor de tip 'De sluimerstand op een Mac'.

Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.