SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Tip: trap niet in whaling

whaling Een bekende zit in nood en kan niet bij zijn geld. Boekt u wat over?

Whaling, het fenomeen komt u waarschijnlijk bekender voor dan het woord zelf. Whaling is het Engelse woord voor walvisvangst en het wordt gebruikt voor het volgende fenomeen: een zogenaamde bekende neemt contact met u op omdat hij of zij in nood zit en niet meer bij zijn geld kan. Of u misschien geld kan overmaken naar een rekening waar hij nog wel bij kan. Het uitgeleende geld wordt volgens het bericht zo snel mogelijk weer naar u overgemaakt. Maar in werkelijkheid ziet u het nooit meer terug, want de bekende van u weet van niks; het is oplichting. De oplichter heeft een grote buit binnengehaald.

Nieuw is deze manier van fraude niet. Maar wat u misschien niet weet is dat u niet alleen per mail, maar ook via sociale media zoals Facebook en zelfs per WhatsApp een bericht kunt krijgen van de fraudeurs.

Hoe is dit mogelijk?
Hoe u zulke berichten kunt ontvangen van oplichters? Bijvoorbeeld omdat het e-mail- of Facebookaccount van uw vriend is overgenomen door hackers. Het bericht wordt dan ook echt vanuit zijn of haar account aan u verstuurd. Er kan ook een nieuw account zijn aangemaakt met bijvoorbeeld de foto en gegevens van uw vriend. Gaat het om een Facebookaccount, dan krijgt u in dit geval eerst een vriendschapsverzoek. Bent u al bevriend op Facebook, dan kunt u dit verzoek dus al meteen negeren. In het geval van WhatsApp is uw telefoonnummer of de contactlijst van uw vriend in handen gevallen van fraudeurs en wordt u door een onbekend telefoonnummer benaderd.

Hoe herkent u het?
Vaak zijn de berichten in slecht Nederlands geschreven. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat een foutloos bericht wel betrouwbaar is. Waarschijnlijk geeft uw onderbuikgevoel het al aan. Bent u echt de eerste persoon die de bekende hiervoor zal raadplegen? En zou die dat dan niet via een andere manier doen? Herkent u het taalgebruik?

Wat doet u?
U moet natuurlijk niet klakkeloos geld overmaken. Als u twijfelt aan de echtheid van het bericht, zoek het dan tot op de bodem uit. In het geval van een WhatsApp-bericht kunt u het onbekende nummer bellen. U merkt snel genoeg of u uw vriend aan de lijn hebt of niet. U kunt ook direct contact opnemen met de bekende van u. Doe dat persoonlijk, bijvoorbeeld via het telefoonnummer dat u van hem hebt. Hebt u geen telefoonnummer? Dan is de kans klein dat deze persoon u vraagt geld uit te lenen.

Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.