SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Tip: wat is een bestand?

Bestand Document, type en extensie zijn termen die u tegenkomt in relatie tot 'bestand'. Maar wat is een bestand eigenlijk?

Een bestand is een pakketje informatie, opgeslagen op de computer. Een document is bijvoorbeeld een bestand. Wanneer iemand het heeft over een Word-document, dan gaat het om een tekstbestand dat te openen en bewerken is in het programma Word. Zo zijn er verschillende type bestanden die weer met andere programma's gemaakt worden. Andere type bestanden zijn bijvoorbeeld audiobestanden (liedjes), videobestanden of afbeeldingen.

Een bestand is uit te wisselen met iemand anders, bijvoorbeeld door het te versturen via mail. Staan bestanden bij elkaar in een map op de computer, dan moeten ze een unieke naam hebben. Met andere woorden: er kunnen niet twee bestanden met dezelfde naam in een map staan.

Bestandsextensie
Elk programma (of opnameapparaat) verpakt zo zijn eigen type bestand. Word maakt bijvoorbeeld tekstdocumenten die te herkennen zijn aan de extensie 'docx'. En uw fotocamera produceert over het algemeen jpg-bestanden. De extensie van een bestand zijn de letters die achter de punt in de bestandsnaam staan. 

In onderstaande afbeelding ziet u een map in de Verkenner met daarin verschillende bestanden.

Bestanden

Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.