Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 14 oktober 2021

Wat is een bestand?

bestand

Document, type en extensie zijn termen die u tegenkomt in relatie tot 'bestand'. Maar wat is een bestand eigenlijk?

Een bestand is een pakketje informatie, opgeslagen op de computer. Een document is bijvoorbeeld een bestand. Wanneer iemand het heeft over een Word-document, dan gaat het om een tekstbestand dat te openen en bewerken is in het programma Word. Zo zijn er verschillende type bestanden die weer met andere programma's gemaakt worden. Andere type bestanden zijn bijvoorbeeld audiobestanden (liedjes), videobestanden of afbeeldingen.

Een bestand is uit te wisselen met iemand anders, bijvoorbeeld door het te versturen via mail. Staan bestanden bij elkaar in een map op de computer, dan moeten ze een unieke naam hebben. Met andere woorden: er kunnen niet twee bestanden met dezelfde naam in een map staan.

Elk programma (of opnameapparaat) verpakt zo zijn eigen type bestand. Word maakt bijvoorbeeld tekstdocumenten die te herkennen zijn aan de extensie 'docx'. En uw fotocamera produceert over het algemeen jpg-bestanden. De extensie van een bestand zijn de letters die achter de punt in de bestandsnaam staan.

In onderstaande afbeelding ziet u een map in de Verkenner met daarin verschillende bestanden.

Bestanden

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.