SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Altijd een beroep kunnen doen op onze computerhulp? Word nu voordelig lid!

Meer informatie
Menu Zoek

Tip: wat is een bestand?

Bestand Document, type en extensie zijn termen die u tegenkomt in relatie tot 'bestand'. Maar wat is een bestand eigenlijk?

Een bestand is een pakketje informatie, opgeslagen op de computer. Een document is bijvoorbeeld een bestand. Wanneer iemand het heeft over een Word-document, dan gaat het om een tekstbestand dat te openen en bewerken is in het programma Word. Zo zijn er verschillende type bestanden die weer met andere programma's gemaakt worden. Andere type bestanden zijn bijvoorbeeld audiobestanden (liedjes), videobestanden of afbeeldingen.

Een bestand is uit te wisselen met iemand anders, bijvoorbeeld door het te versturen via mail. Staan bestanden bij elkaar in een map op de computer, dan moeten ze een unieke naam hebben. Met andere woorden: er kunnen niet twee bestanden met dezelfde naam in een map staan.

Bestandsextensie
Elk programma (of opnameapparaat) verpakt zo zijn eigen type bestand. Word maakt bijvoorbeeld tekstdocumenten die te herkennen zijn aan de extensie 'docx'. En uw fotocamera produceert over het algemeen jpg-bestanden. De extensie van een bestand zijn de letters die achter de punt in de bestandsnaam staan. 

In onderstaande afbeelding ziet u een map in de Verkenner met daarin verschillende bestanden.

Bestanden

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.  

Hoe werkt het? 
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:  

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.

De koppeling verbreken 
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken: 

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van  Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
  • Google+: Als u op de Google+-knop hebt geklikt, wordt deze rood. Klik nogmaals op de knop om de koppeling te verbreken. 
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.