Zoeken
Menu Zoek

Tip: wat is tweestapsverificatie?

071114_tweestapsverificatie_home3 Tweestapsverificatie maakt uw accounts extra beveiligd. Maar wat houdt het eigenlijk in?

Het belang van een sterk wachtwoord kent u waarschijnlijk wel. Het biedt immers toegang tot privé-informatie. Of het nu gaat om uw persoonlijke e-mails, foto's of uw betaalgegevens. U wilt dat uw gegevens veilig zijn. Maar achterhaalt iemand het wachtwoord van uw account, dan heeft diegene daarmee direct toegang. Daarom is er iets bedacht waarmee vastgesteld kan worden of u ook echt de eigenaar bent van een account: namelijk tweestapsverificatie.

Wat is het?
In theorie kunt u op drie manieren aantonen dat u bent wie u zegt dat u bent. Met wie u bent (bijvoorbeeld uw vingerafdruk), wat u hebt (bijvoorbeeld een telefoon) en wat u kent (bijvoorbeeld een wachtwoord). Tweestapsverificatie maakt meestal gebruik van 'wat u kent' en 'wat u hebt'. Een voorbeeld: u logt bij uw Gmail-account in met uw wachtwoord, maar voordat u daadwerkelijk toegang krijgt moet u ook een code invullen die naar uw telefoon is verstuurd. De hacker is niet in het bezit van uw telefoon, dus krijgt geen toegang.

Voor deze manier van beveiligen, komt u verschillende termen tegen. Over het algemeen hebben die altijd het woord 'twee' en 'verificatie' of 'authenticatie' in zich.

Microsoft 
Microsoft noemt het 'verificatie in twee stappen'. Stelt u dit in, en er wordt met uw Microsoft-account ingelogd op een onbekend apparaat, dan moet een extra beveilingscode worden ingevoerd. Deze code ontvangt u op uw telefoon, via een alternatief e-mailadres of in de speciale verificator-app op de smartphone. Bij Microsoft leest u hoe u verificatie in twee stappen instelt. Met Windows 10 wordt voor het besturingssysteem ook deze beveiligingsmethode mogelijk, hierbij noemen ze het dan weer 'tweefactorauthenticatie'.

Apple 
Apple noemt het 'twee-staps-verificatie'. Logt u met uw Apple-ID in op een nieuw apparaat, dan moet u een viercijferige verificatiecode invullen. Als u twee-staps-verificatie instelt, registreert u zogenaamde 'vertrouwde apparaten'. Dit zijn de apparaten die u in bezit hebt en waar de verificatiecode naar kan worden verstuurd. Wilt u deze extra beveiligingsmethode gebruiken, dan stelt u dit in bij Mijn Apple ID. Op de website van Apple leest u meer over deze manier van beveiligen.

Google 
Google noemt het 'authenticatie in twee stappen'. Dit kunt u instellen bij de beveiligingsinstellingen van uw Google-account. U stelt in dat u bij het inloggen een code ontvangt via een sms'je, telefoontje of de mobiele app van Google. Ook geeft u aan of er maar één keer per computer of elke keer om de code moet worden gevraagd. Meer informatie vindt u bij Google.

Facebook 
Facebook biedt het ook aan, maar noemt het 'aanmeldgoedkeuring'. Dit vindt u bij Instellingen > Beveiliging. Hier geeft u dan aan dat er om een beveiligingscode moet worden gevraagd wanneer er via een onbekende browser ingelogd wordt op Facebook. De code ontvangt u dan op uw telefoon. Facebook heeft meerdere veelgestelde vragen over aanmeldgoedkeuring.

DigiD 
Ook de overheid ziet het belang van de tweestapsverficatie. Hoe u het voor DigiD instelt, leest u in het artikel ' DigiD, het digitale identiteitsbewijs'. Scrol tot halverwege het artikel, naar de alinea 'Extra veilig inloggen met huidige DigiD'.

Auteur: JV
Gewijzigd: 5 januari 2016
Printen Voeg toe aan Mijn archief
Sluiten
Toevoegen aan Mijn archief

U moet inloggen om iets te kunnen toevoegen aan uw archief. Wilt u nu inloggen?

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.  

Hoe werkt het? 
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:  

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.

De koppeling verbreken 
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken: 

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van  Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
  • Google+: Als u op de Google+-knop hebt geklikt, wordt deze rood. Klik nogmaals op de knop om de koppeling te verbreken. 

Waardering

Klik op de sterren om dit artikel te waarderen: -/5 Stem!
Woordenboek
Home Sluiten
Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.