SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Altijd een beroep kunnen doen op onze computerhulp? Word nu voordelig lid!

Meer informatie
Menu Zoek

Tip: standaard met Google zoeken in Edge

0908-zoekmachine edge wijzigen

Edge gebruikt standaard Bing als zoekmachine. Wilt u liever zoeken met Google? Dan kan dat uiteraard ook.

Als u zoekwoorden typt in de adresbalk van de browser Edge, wordt er in de standaardsituatie gezocht met zoekmachine Bing. Het is niet gek dat Edge deze zoekmachine gebruikt. Bing is namelijk de zoeksite van Microsoft. Dat bedrijf maakt ook Windows en de browser Edge. Op zich logisch dat Microsoft de eigen zoeksite aanprijst op deze manier. Maar veel mensen zoeken liever met Google. U ook? Wijzig dan de standaardzoekmachine.

 • Start Edge.
 • Klik rechtsboven op de knop met de drie puntjes.
 • Klik op Instellingen.
 • Blader wat naar onderen en klik op Geavanceerde instellingen weergeven.
 • Blader in het nieuwe menu opnieuw naar onderen. Klik onder 'Zoeken in de adresbalk met Bing' op Zoekprogramma wijzigen.
 • Een rijtje met zoekmachines verschijnt. Klik op Google. (Zie onder aan deze tip als Google hier niet staat.) 
 • Klik op Als standaard instellen.
 • Klik ergens buiten het menu om het te sluiten.

Google is nu de standaardzoekmachine.

Let op: staat Google er niet bij als optie? Open dan de website www.google.com in Edge. Typ een willekeurig zoekwoord in en druk op de Enter-toets. Google gaat voor u zoeken. Klik een willekeurig zoekresultaat aan. Herhaal dan bovenstaande stappen. Nu staat Google wel bij de beschikbare zoekprogramma's.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.  

Hoe werkt het? 
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:  

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.

De koppeling verbreken 
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken: 

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van  Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
 • Google+: Als u op de Google+-knop hebt geklikt, wordt deze rood. Klik nogmaals op de knop om de koppeling te verbreken. 
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.