Menu Zoek

Vies toetsenbord schoonmaken

toetsenbord schoonmaken

Het toetsenbord van de pc of laptop gebruiken we bijna dagelijks. Het wordt dan ook snel vies. Maak daarom het toetsenbord wekelijks schoon.

Het toetsenbord van de laptop of pc is viezer dan u denkt. Er zitten namelijk tienduizenden bacteriën op. Uit onderzoek van de Universiteit van Arizona blijkt dat er zelfs meer bacteriën op een toetsenbord zitten dan op een wc-bril. Niet gek als u bedenkt dat er dagelijks vieze handen aan zitten. De meeste bacteriën kunnen gelukkig geen kwaad. Het is alleen niet fris. Tussen de toetsen zitten ook stofdeeltjes en kruimels. Of de toetsen krijgen een plakkerige laag. Maak daarom elke week het toetsenbord schoon.

Kruimels nestelen zich helaas in de kieren van het toetsenbord. Maak het toetsenbord daarom goed schoon. Koppel eerst het toetsenbord los van de pc of zet de laptop uit. Zorg dat er geen batterijen meer in het apparaat zitten. Draai daarna het toetsenbord om en schud de kruimels eruit. Klop bij een los toetsenbord voor de zekerheid een aantal keer op de onderkant om meer vuil te verwijderen. Waarschijnlijk komen dan al veel kruimels eruit. Zuig daarna eventueel met een speciaal toetsenbordstofzuigertje de laatste resten weg uit een los toetsenbord. Op de toetsenbord van een laptop kunt u hiervoor een spuitbus met perslucht gebruiken.

Een toetsenbord is na het verwijderen van de kruimels en stof niet meteen schoon. De kans is groot dat in de kieren nog viezigheid zit. Of dat de toetsen plakkerig zijn. Haal dan niet meteen de toetsen eruit: veel toetsenborden zijn hier niet voor gemaakt. Veeg eerst een paar keer met een desinfecterende doek of een lichtvochtige doek over de toetsen. Maak daarna eventueel met een wattenstaafje en ontsmettingsmiddel alle kieren schoon. Let op dat er geen water in het toetsenbord druppelt. Vooral voor een laptop kan dat fataal zijn door alle elektronica in het apparaat.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.