Menu Zoek

Trap niet in whaling

whaling

Een 'bekende' zit in nood en kan niet bij zijn geld. Boekt u wat over?

'Whaling' is het Engelse woord voor walvisvangst. Het is een vorm van phishing waarbij een zogenaamde bekende contact met u opneemt omdat hij in nood zit en niet meer bij zijn geld kan. Of u misschien geld kan overmaken naar een rekening waar hij nog wel bij kan. De bekende zou volgens het bericht het geld snel weer terugboeken. Maar het geld ziet u nooit meer terug, want de werkelijke bekende van u weet van niks. Het is oplichting. De oplichter heeft een grote buit binnengehaald.

Nieuw is deze manier van fraude niet. Maar wat u misschien niet weet is dat deze berichten niet alleen per mail worden verstuurd. Oplichters gebruiken hiervoor ook smsjes en sociale media zoals Facebook en WhatsApp.

Hoe u zulke berichten kunt ontvangen van oplichters? Bijvoorbeeld omdat het e-mail- of Facebookaccount van uw vriend is overgenomen door hackers. Het bericht wordt dan ook echt vanuit zijn of haar account aan u verstuurd. Er kan ook een nieuw account zijn aangemaakt met bijvoorbeeld de foto en gegevens van uw vriend. Gaat het om een Facebookaccount, dan krijgt u in dit geval eerst een vriendschapsverzoek. Bent u al bevriend op Facebook, dan kunt u dit verzoek dus al meteen negeren. In het geval van WhatsApp is uw telefoonnummer of de contactlijst van uw vriend in handen gevallen van fraudeurs en wordt u via een onbekend telefoonnummer benaderd.

Vaak zijn de berichten in slecht Nederlands geschreven. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat een foutloos bericht wel betrouwbaar is. Waarschijnlijk geeft uw gevoel het al aan. Bent u echt de eerste persoon die de bekende hiervoor zal raadplegen? En zou die dat dan niet op een andere manier doen? Herkent u het taalgebruik?

U moet natuurlijk niet klakkeloos geld overmaken. Als u twijfelt aan de echtheid van het bericht, zoek het dan tot op de bodem uit. In het geval van een WhatsApp-bericht kunt u het onbekende nummer bellen. U merkt snel genoeg of u uw vriend aan de lijn hebt of niet. U kunt ook direct contact opnemen met de bekende van u. Doe dat persoonlijk, bijvoorbeeld via het telefoonnummer dat u van hem hebt. Hebt u geen telefoonnummer? Dan is de kans klein dat deze persoon u vraagt geld uit te lenen.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.