Menu Zoek

Verander de weergave van Word-documenten

weergavestanden word

Pagina controleren voor het afdrukken of beter concentreren op de tekst? Verander in Word de weergave van het document.

Rechtsonder het Word-document staan meerdere pictogrammen, of ook wel snelkoppelingen. Deze verwijzen naar verschillende weergavestanden van het document: 'Focus', 'Leesmodus', 'Afdrukweergave' en 'Webindeling'. De standen hebben allemaal een eigen functie.

Word opent documenten standaard in 'Afdrukweergave' Afdrukweergave in Word. Een document wordt dan weergegeven zoals het eruitziet wanneer het de printer uitrolt. Deze stand is vooral handig om teksten vlak voor het afdrukken nog even te controleren op fouten. Check bijvoorbeeld hoe woorden afgebroken worden aan het einde van een regel. Zijn de kop- en voettekst juist? Of bekijk in deze stand de plek van afbeeldingen en de paginamarges (de hoeveelheid witruimte rondom het getypte deel van de pagina). Pas zo schoonheidsfoutjes nog snel aan voor het printen. Dat scheelt uiteindelijk papier en inkt.

Een document lezen? 'Leesmodus' maakt dit makkelijker. Klik hiervoor onderaan op het pictogram van een opengeslagen boek Leesmodus in Word. De werkbalk bovenin (het Lint) verdwijnt, het document neemt het hele venster in beslag en de tekst verschijnt in kolommen. Het aantal kolommen dat in beeld is, is onder andere afhankelijk van de grootte van uw beeldscherm. Bestaat een document uit meerdere pagina's? Links staat dan de tekst van de eerste pagina en rechts van de tweede pagina. Via de pijltjes aan de zijkant bladert u naar de volgende of vorige pagina. Vergelijkbaar met het omslaan van een bladzijde in een boek of tijdschrift. U kunt ook gebruikmaken van de schuifbalk onder het document om te bladeren.

'Leesmodus' is echt alleen bedoeld om makkelijk te kunnen lezen. Het is niet mogelijk om de teksten te wijzigen of te typen. U hoeft dus niet bang te zijn dat u per ongeluk stukken tekst verwijdert tijdens het lezen.

In 'Leesmodus' is er een geminimaliseerd menu actief in plaats van het gebruikelijke Word-menu. U kunt kiezen uit: 'Bestand' (het standaard Bestand-menu), 'Hulpmiddelen' (zoek- en vertaalfuncties) en 'Beeld' (o.a. kolombreedte, indeling, paginakleur, navigatie, opmerkingen en voorlezen).

De modus 'Webindeling' toont hoe documenten eruitzien als u deze online publiceert. In deze stand ontbreken paginamarges en pagina-einden, waardoor er meer tekst in beeld past. In tegenstelling tot 'Leesmodus', kunt u tekst in deze stand gewoon bewerken. Proberen? Klik onderaan in Word op het pictogram van 'Webindeling' Webindeling in Word.

In een Word-document focussen op de details, zoals schrijffouten, typfouten of andere tekstfouten? Een klik op Focus helpt om beter te concentreren op de tekst. Het Lint, andere werkbalken en de Taakbalk verdwijnen. Maar hoe het document er precies uitziet, hangt af van welke weergave al was ingesteld: 'Afdrukweergave', 'Leesmodus' of 'Webindeling'.

De achtergrond wordt zwart wanneer het document in 'Afdrukweergave' staat. U ziet dan dus alleen wit document, terwijl de rest van het scherm donker is. Het document valt daardoor erg op. De tekst staat in kolommen als 'Leesmodus' is geselecteerd. En de tekst bevat geen marges wanneer 'Webindeling' actief is. Maar in alle gevallen zijn werkbalken verborgen. Dat leidt minder af!

Klaar? Druk op de Escape-toets (ook wel 'Esc') op het toetsenbord om 'Focusmodus' te sluiten. Het document wordt dan weer weergegeven in de 'Afdrukweergave', 'Leesmodus' of 'Webindeling'.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.