Menu Zoek

Vertrouwelijke e-mails versturen via Gmail

gmail

Een verrassingsfeestje is geen verrassing meer als mails in verkeerde handen vallen. Beveilig mails en weet zeker dat alleen de juiste mensen ze lezen.

Gmail heeft een zogeheten vertrouwelijke optie. Alleen de ontvanger kan een bericht dat met deze optie is opgesteld, lezen. Doorsturen, kopiëren, bewerken, afdrukken: het kan allemaal niet. Natuurlijk kan iemand wel een schermafbeelding of foto maken van zo'n bericht. Dus het blijft af te raden om staatsgeheimen via Gmail te versturen. Maar voor huis-tuin-en-keukengeheimpjes is de vertrouwelijke modus zeker doeltreffend.

In de webversie van Gmail werkt het op de volgende manier:

  • Ga naar Gmail.
  • Klik linksboven op Opstellen.
  • Klik in 'Nieuw bericht' onderaan op het icoon van de vertrouwelijke modus Vertrouwelijke modus.
  • De opties voor 'Vertrouwelijke modus' verschijnen. Stel eerst de vervaltijd in. Dat is de tijd die de e-mail beschikbaar blijft. Daarna kan niemand de mail nog lezen. Klik op het uitklapmenu bij 'Vervaltijd instellen'.
  • Kies uit 'Verloopt over 1 dag', 'Verloopt over 1 week', 'Verloopt over 1 maand', 'Verloopt over 3 maanden' of 'Verloopt over 5 jaar'.
  • Kies onder 'Toegangscode vereisen' of u wel of geen sms-toegangscode wil gebruiken. Met sms-code kunnen ontvangers de mail alleen openen nadat ze een code hebben ingevoerd die is verschenen op hun telefoon. Om hiermee te oefenen kiezen we voor de optie Sms-toegangscode.
  • Klik op Opslaan.
  • U keert terug naar het bericht. Maak het mailtje af zoals u gewend bent.
  • Onderaan staat 'Content verloopt op…', ten teken dat de vertrouwelijke modus is ingeschakeld. Klik op Verzenden.
  • Vul het telefoonnummer van de ontvanger in als u koos voor de sms-toegangscode.
  • Klik op Verzenden.

De ontvanger krijgt een e-mail met de tekst '[…] heeft je een e-mail gestuurd via de vertrouwelijke modus van Gmail'.

In de app voor iPad/iPhone en Android-toestellen gaat het als volgt:

  • Open de Gmail-app.
  • Tik op het plusteken om een mail te maken.
  • Tik op de drie horizontale of verticale puntjes.
  • Tik op Vertrouwelijke modus.
  • De opties voor 'Vertrouwelijke modus' verschijnen. Stel eerst de vervaltijd in. Dat is de tijd die de e-mail beschikbaar blijft. Daarna kan niemand de mail nog lezen. Tik op het uitklapmenu bij 'Vervaltijd instellen'.
  • Kies uit 'Verloopt over 1 dag', 'Verloopt over 1 week', 'Verloopt over 1 maand', 'Verloopt over 3 maanden' of 'Verloopt over 5 jaar'.
  • Kies onder 'Toegangscode vereisen' of u wel of geen sms-toegangscode wil gebruiken. Met sms-code kunnen ontvangers de mail alleen openen nadat ze een code hebben ingevoerd die is verschenen op hun telefoon. Om hiermee te oefenen tikken we op Standaard > Sms-toegangscode.
  • Tik op Opslaan.
  • U keert terug naar het bericht. Maak het mailtje af zoals u gewend bent.
  • Onderaan staat 'Content verloopt op…', ten teken dat de vertrouwelijke modus is ingeschakeld. Verstuur de mail zoals u dat gewend bent.
  • Omdat we hebben gekozen voor de optie 'Sms-toegangscode' moet u het telefoonnummer van de ontvanger(s) invullen. Tik op Ontbrekende gegevens toevoegen.
  • Vul het telefoonnummer van de ontvanger(s) in.
  • Tik op Gereed.
  • Tik op Verzenden.

De ontvanger krijgt een e-mail met de tekst '[…] heeft je een e-mail gestuurd via de vertrouwelijke modus van Gmail'.

Heeft iemand anders u een vertrouwelijke mail gestuurd via Gmail? Open de mail dan zo:

  • Open de mail met de tekst '[…] heeft je een e-mail gestuurd via de vertrouwelijke modus van Gmail'.
  • Klik/tik op de knop E-mail bekijken.
  • Klik/tik eventueel op Toegangscode verzenden en vul de code in bij 'Toegangscode opgeven'.
  • Klik/tik op Verzenden
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.