Menu Zoek

Voorbereid op noodsituaties met Crisis.nl

crisispuntnl x250(1) Zet een NL-Alert of de maandelijkse oefening met de sirene u wel eens aan het denken? Wees voorbereid op een eventuele ramp met informatie van Crisis.nl.

Iedere eerste maandag van de maand gaat landelijk de sirene af. Dit is een oefening, maar weet u eigenlijk wel wat u moet doen als er écht iets aan de hand is? De site Crisis.nl, van het Ministerie van Justitie en Veiligheid, zet op een rijtje hoe u zich op verschillende noodscenario’s kunt voorbereiden. Denk aan een (chemische) brand, aardbeving, explosie of terroristische aanslag.

Dit zijn de opties op de website:

 • Ga naar crisis.nl. De site opent op het tabblad ‘Home’. Hier staat actuele informatie over rampen en calamiteiten.
 • Klik of tik op het tabblad Wees voorbereid.
  Voorbereid op noodsituaties met Crisis.nl
 • Onder ‘Mogelijke noodsituaties’ staan verschillende rampscenario’s. Scrol of veeg eventueel omlaag om alle opties te zien.
 • Klik of tik op een van de opties.
 • Lees de informatie over hoe te handelen bij de gekozen situatie.

Als er echt iets aan de hand is in uw omgeving of in het land, zoals een brand of extreem weer, dan ontvangt u hoogstwaarschijnlijk een NL-Alert. Dat is een sms-bericht van de overheid waarin een advies staat over wat u in een situatie wel of niet moet doen. Bijvoorbeeld: "Blijf binnen en sluit deuren en ramen".

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.