SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Altijd een beroep kunnen doen op onze computerhulp? Word nu voordelig lid!

Meer informatie
Menu Zoek

Waar blijft een gedownload bestand op de pc?

locatie-gedownload-bestand

Veel computergebruikers downloaden regelmatig een bestand van het internet. Het bestand wordt automatisch opgeslagen op de computer. Maar waar?

Heb u een bestand gedownload via het internet, maar geen idee waar het bestand op de computer gebleven is? De computer slaat downloads automatisch in een standaardmap op. 

Downloads terugvinden op Windows-pc

Een Windows 10-computer slaat gedownloade bestanden standaard op in de map 'Downloads'. Open de map via de Verkenner. Handig om een gedownload bestand nogmaals te bekijken, te verplaatsen of juist te verwijderen.

 • Open de Verkenner via het pictogram 'Verkenner' Verkenner op de Taakbalk op de Taakbalk of met de toetscombinatie Windows-toets+E.
 • Klik in het linkermenu op Deze pc.
 • Dubbelklik op de map Downloads.
 • Een overzicht van alle gedownloade bestanden opent. Dubbelklik op een bestand om het te openen.

Het verplaatsen of verwijderen van bestanden uit deze map werkt op dezelfde manier als in andere mappen in de Verkenner.   

Downloads terugvinden op Mac

De Mac slaat gedownloade bestanden standaard op in de map 'Downloads'. Open de map via de Finder om een gedownload bestand nogmaals op te zoeken, te verplaatsen of te verwijderen.  

 • Klik in het Dock op het pictogram van de Finder  Finder op het Dock.
 • Klik in het linkermenu op Downloads.
 • Een overzicht van alle gedownloade bestanden opent. Dubbelklik op een bestand om deze te openen.

Het verplaatsen of verwijderen van bestanden uit deze map werkt op dezelfde manier als in andere mappen in de Finder.   

Andere map instellen

Wilt u de downloads liever standaard in een andere map opslaan? Dat kan. In de tip 'Downloadmap in Chrome veranderen' leggen we uit hoe dat werkt op een Windows-computer met de internetbrowser Chrome. Voor Mac-gebruikers bespreken we de stappen in de tip 'Download in Safari opslaan op gewenste plek'.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.  

Hoe werkt het? 
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:  

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.

De koppeling verbreken 
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken: 

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van  Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
 • Google+: Als u op de Google+-knop hebt geklikt, wordt deze rood. Klik nogmaals op de knop om de koppeling te verbreken. 
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.