Menu Zoek

Waar blijft gedownload bestand op computer?

locatie-gedownload-bestand(1)

Veel computergebruikers downloaden regelmatig een bestand van internet. Waar vind je het dan terug?

Een Windows-computer slaat gedownloade bestanden standaard op in de map 'Downloads'. Open de map via de Verkenner. Handig om een gedownload bestand nogmaals te bekijken, te verplaatsen of juist te verwijderen.

 • Open de Verkenner via het pictogram 'Verkenner' Windows Verkenner op de taakbalk of met de toetscombinatie Windows-toets+E.
 • Klik in het linker menu op Downloads.
 • Een overzicht van alle gedownloade bestanden opent. Dubbelklik op een bestand om het te openen.

Het verplaatsen of verwijderen van bestanden uit deze map werkt op dezelfde manier als in andere mappen in de Verkenner.

De Mac slaat gedownloade bestanden standaard op in de map 'Downloads'. Open de map via de Finder om een gedownload bestand nogmaals op te zoeken, te verplaatsen of te verwijderen. Volg onderstaande stappen voor een Mac met macOS Ventura of Monterey.

 • Klik in het dock op het pictogram van de Finder Finder op het Dock.
 • Klik in het linkermenu op Downloads.
 • Een overzicht van alle gedownloade bestanden opent. Dubbelklik op een bestand om deze te openen.

Het verplaatsen of verwijderen van bestanden uit deze map werkt op dezelfde manier als in andere mappen in de Finder.

Wilt u de downloads liever standaard in een andere map opslaan? Dat kan. Lees hoe dat werkt in Chrome op Windows-computers en in Safari op de Mac.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.