Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 30 september 2022

Waarom mensen appen achter het stuur

appen achter het stuur(1)

Appen tijdens het rijden is levensgevaarlijk. Toch doen mensen het. Waarom eigenlijk?

Iedereen weet dat je geen telefoon moet gebruiken achter het stuur, of dit nu met de auto is of op de fiets. Toch doen een hoop mensen het dagelijks. Ze lezen appjes op de fiets of in de auto en hebben geen aandacht voor de wereld om zich heen. Ze rijden bijna tegen iemand aan of worden zelf het slachtoffer omdat ze niet goed uitkijken.

Alleen anderen rijden slecht

Elk jaar zijn er 600 doden en zwaargewonden door ongelukken waarbij een telefoon in het spel is. Dat mensen het toch blijven doen, komt door zelfoverschatting. Mensen kunnen risico's heel slecht inschatten. Ze denken dat ze zelf prima tegelijkertijd kunnen rijden en appen. Alleen andere mensen kunnen dat slecht. Die redenering klopt natuurlijk niet. Omdat het meestal goed afloopt, worden mensen ook nog bevestigd in hun gedachten.

Ping! Weer een bericht

Ook gaat er een enorme aantrekkingskracht uit van de 'ping' als er een nieuw bericht is. Het is heel moeilijk om dan de telefoon niet te pakken om te kijken. Het advies is dan ook om de telefoon op stil te zetten of op de vliegtuigstand, als iemand de auto of fiets gebruikt. Zo wordt de verleiding vermeden.

Tips

Vindt u het ook lastig om de telefoon niet aan te raken tijdens het rijden? Leg hem dan goed weg, bijvoorbeeld in een tas. Als u hem niet ziet of hoort, is het veel minder logisch om het toestel te pakken. Vraag eventueel uw passagier om iets op te zoeken via internet, indien nodig.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.